Biklio belönar dig när du cyklar till Skoghall

Text: KRISTINA  foto: ERIK ZETHELIUS

 Vad sägs om att ta med din kompis på bio utan att det kostar dig något extra? Eller varför inte få rabatt på en valfri meny från OKQ8? Det är några av erbjudanden som finns i appen Biklio, en app som belönar dig som cyklar. 

Men vad är då Biklio och hur funkar det egentligen? Vi ställer frågan till Malin Hedlund som är projektledare för Hållbara handelsresor, ett delprojekt i EU-projektet Hållbart resande i ett växande Värmland, med fokus på företag inom handel.

– Biklio är en app som du laddar ner kostnadsfritt. När du sedan tar cykeln för att åka och handla känner appen av att du cyklat och ger dig därmed tillgång till de erbjudanden som företagen har lagt in. För att ta del av ett erbjudande behöver du sedan bara visa din app. Krångligare än så är det inte, svarar Malin glatt.

Appen Biklio är framtagen i Portugal, och genom projektet Hållbara handelsresor testas den nu i Sverige, och Hammarö. Redan idag finns ett antal företag i Skoghall med i appen och ännu fler är på väg. Eftersom projektet betalar kostnaderna för appen är den gratis både för cyklister och företagare, och alla är välkomna att vara med.

– Det är jättekul att företagen är så positiva, säger Malin som varit ute bland företagarna och hjälpt dem att komma igång med appen.

– Vi vill att du som cyklar får tillgång till roliga erbjudanden redan från start. Många cyklar redan, men vi kan bli fler! fortsätter Malin.
Under hösten 2016 genom-fördes en resvaneundersökning i Skoghall centrum. Den visar att 25 procent av besökarna cyklar till platsen redan idag.

– Det är en hög siffra, men vi kan bli fler som väljer cykeln och Biklio är ett av alternativen för att peppa cyklister. Dessutom hoppas och tror vi att appen kan bidra till ett ännu bättre samarbete mellan butikerna i centrum som nu gemensamt jobbar för ett mer hållbart samhälle. Något som gynnar alla på Hammarö, säger Malin som själv gärna cyklar, både sommar och vinter.

Appen finns både för IOS och Android och här helt kostnadsfri både att ladda ner och att använda.

Hammarö kommun är en av de nio kommuner i länet som deltar i projektet Hållbart resande i ett växande Värmland och en av de tre som är med i
alla dess tre delprojekt. Det innebär att kommunen arbetar med hållbara arbetsresor, hållbara handelsresor och hållbar samhällsplanering. Delprojektet Hållbara handelsresor har tidigare under 2017 bland annat anordnat ett pop-up cykelkök i Skoghalls centrum och funnits på plats på Tassemârten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.