Billy driver Carli vidare

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

Det populära fiket i Skoghalls centrum har bytt ägare, det stod klart när Anna och Janerik Carli som drivit företaget i drygt tio år nu sålt sitt företag. 

HammaröNytt har träffat Billy Skogh som blev den nya ägaren till Carli Choklad. Redan första maj tog Billy över driften helt. De förra ägarna stannar dock kvar i företaget under en övergångsperiod för att säkerställa att produktionen fortsätter som den ska. 

– Ja, jag har en del saker att lära mig, säger Billy med ett leende. Därför är det skönt att ha Anna och Janerik med i företaget ett tag till.

De cerisefärgade väggarna kommer att vara kvar. Likaså utbudet av chokladpraliner, bullar, matbröd och den egengjorda glassen. Kvar blir största delen av personalen men det kommer även att bli nyanställningar. 

– Ja, jag måste hitta någon som kan ersätta Anna den dagen hon slutar, säger Billy. Självklart vill jag lära mig hela produktionskedjan så jag kan hoppa in där det behövs, men jag behöver ha fast personal som kan ta ansvaret.

Carli Choklad har idag två caféer där det i Karlstad är det största. Verksamheten kommer att se likadan ut framöver, i alla fall till en början. Planer på att expandera finns.

– Konceptet som Carli har är så pass bra att jag vill nog pröva detta på fler orter, berättar Billy. 

Kanske blir det hemmastaden Örebro som blir nästa anhalt. Det är där Billy bor med sin fru Ellen. Några planer på att flytta därifrån finns i dagsläget inte. 

– Nej, Ellen har ett bra fast jobb i en helt annan bransch och vill jobba kvar där, säger Billy. Det blir helt enkelt så att jag kommer att pendla, fortsätter han.

Billy föddes i Heby rakt in i entreprenörskapet med en farmor och farfar som producerade och sålde marknadskarameller, och med en pappa som också var egenföretagare. Det har varit allehanda branscher, men Skoghs Tivoli och Cirkus Åke Skogh är nog de mest kända. Det ligger en anda av arbetsnarkomani i hela familjen. Billy fick tidigt lära sig vad det innebär att driva eget företag. Redan som sexåring hjälpte han till med att sälja biljetter på tivolit. Efter att ha tagit sin masterexamen i företagsekonomi på universitetet i Örebro tog han över driften av Lek & Buslandet i Örebro, och förra året var han med och startade upp Jump Örebro. Jump har även en cafédel, så den erfarenheten tar Billy med sig när han nu ska driva Carli. 

Vi ställde frågan om han hunnit smaka sig igenom sortimentet än.

– Ja, jag har smakat på nästan all glass och alla chokladpraliner. Basilikaglassen är inte i produktion just nu men den ser jag verkligen fram emot att smaka när den börjar tillverkas till sommaren. Det låter väldigt gott, säger Billy med ett leende. Men det godaste jag smakat här var pralinerna med mockasmak och den bästa av alla – Dulceypralinen. Det var som att smaka på en del av himmelen, avslutar Billy.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.