Bjarne Thorp har en knivig hobby

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

Tänk att hitta någonting som är så intressant och så roligt att man efter tjugo, tjugofem år fortfarande håller på med det.

Så är det för Bjarne Thorp som genom sin före detta arbetskamrat Bosse Klarström kom in på detta med knivtillverkning. Idag har han en egen verkstad i huset där han bor och det är som att komma in i tomtens verkstad. Här står alla maskiner Bjarne behöver för att göra sina knivar och många lådor med allehanda material till skaften och läder som han syr knivslidor av.

– Jag använder mest ädelträ till knivskaften och syr knivslidor för hand till varje kniv jag gör, berättar Bjarne.

Han visar oss träbitarna och berättar om de olika trädslagens egenskaper. De skiljer mycket i utseende och struktur och ger varje kniv en egen själ. Han visar oss en kniv där skaftet är gjort av valnöt. Just denna bit kommer från Gotlands äldsta valnötsträd och kom till Bjarne via dottern som är bosatt på ön. 

Knivbladen köper han in från kända knivsmeder vilket bådar för hög kvalitet. De ska hålla att användas flitigt i många år. Och är man rädd om sina knivar håller de en mansålder. Minst. 

– Det är mer än vad man kan säga om de billiga knivar som säljs i de stora byggvaruhusen, säger Bjarne skrattande.

Varje kniv tar en och halv till två månader att göra då det är
många moment som ska genomföras. Först ska Bjarne bestämma vilken design kniven ska ha och välja de olika material som ska ingå. Dessa limmas direkt på knivbladet. Limmet ska sen härda innan det är dags för utformningen av skaftet. En grov sågning följt av åtskilliga timmars slipning och putsning och till sist ytbehandling. Lägg sedan till tiden för att göra knivslidan som klipps till, färgas in och sys för hand. Många gånger knackar han även in sitt märke i lädret. Det blir många timmar sammanlagt innan kniven kan lämna Bjarne och komma ut till försäljning.

– Varje kniv är helt unik. När jag kommer ner och sätter mig och jobbar med knivarna så sprider det sig ett lugn i kroppen. En känsla av harmoni, berättar Bjarne.

Nu är det inte bara knivar som tillverkas hemma i verkstaden. Här skapas allehanda bruksföremål som allihop skulle göra sig i var mans hem. Det är allt från de klassiska smörknivarna gjorda i en till trägafflar, potatisstickor och osthyvlar med vackra handgjorda handtag. Ja, problem med fritiden det har han verkligen inte, denna glada pensionär.

En påbörjad kniv. Än återstår mycket arbete innan den är klar.
Bjarne är en man med humor. Det märktes tydligt under vårt samtal. Och han hade mycket att berätta. Inte bara om knivar.
Bjarnes arbetshörna.
Genuint hantverk.
Några av Bjarnes alster.
Ett kvalitetsknivblad.
En liten kniv med slida som smyckats med Bjarnes eget märke.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.