Blågröna vill skapa fler båtplatser

Fler båtplatser i såväl Sörvikshamnen som Skoghallsådran. Och även på andra ställen på ön. Det mest spektakulära förslaget innebär en helt ny småbåtshamn i centrala Skoghall.

Uppdraget att utreda möjligheterna till fler båtplatser i kommunen kommer från den blågröna majoriteten (Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet).

– Redan idag planeras det för cirka 200 båtplatser i Sörvikshamnen, men enligt uppgifter står cirka 1000 personer i kö, Charlie Weimers (KD) som tillsammans med kollegorna i Hammarös politiska majoritet nu gör gemensam sak för båtlivet i kommunen.

– Hammarö är en skärgårdskommun och då ska båtarna ligga i vattnet och inte stå på garageuppfarterna.

Uppdraget till Miljö- och byggnadsförvaltningen går ut på att dammsuga möjligheterna till fler byggplatser på hela ön. Ett av de konkreta förslagen går ut på att skapa en småbåtshamn mellan den gamla Karlstadvägen och gymnasiet.

– För 50-60 år sedan var området vattenfyllt, och idag pumpas vattnet ut, berättar Leif Sandberg (M) som gissar att torrläggningen skedde i samband med att den nuvarande Industrileden byggdes.

Idén bygger på att schakta bort delar av den befintliga åkermarken, sluta pumpa ur vattnet samt leda in vatten. Vidare föreslås att det byggs en in- och utfart genom den gamla Karlstadvägen som då kompletteras med en gång- och cykelbro.

– Det är vår tanke. Utredningen måste ske helt förutsättningslöst, sedan får vi ta ställning till hur vi ska göra, säger Kent Hakefelt (FP).

Hamnen blir dock ganska grund och kommer bara kunna betjäna mindre båtar.

– Det kommer heller inte att komma in med segelbåtar på grund av bron, säger Leif Sandberg.

Charlie Weimers hoppas på en positiv flyttspiral:

– Mindre båtar kan ligga här och kanske ge plats åt större båtar på andra ställen på ön. Läget gör ju också att hamnen blir perfekt för de som bor i lägenhet i de centrala delarna.

Om förslaget blir verkligen kommer det innebära en rejäl förändring för centrala Skoghall. Så sent som förra året togs ett gestaltningsprogram för centrum fram. Dags för revidering?

– Det måste finnas möjlighet till nya idéer hela tiden. Vi har en fantastisk kommunarkitekt i Karin Manner, vi sätter gärna henne i arbete igen, säger Charlie Weimers.

Blagrona_majoriteten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.