Borgerliga Hammarö säger nej till vårdnadsbidrag

Möjligheten för kommunerna att införa vårdnadsbidrag beslutades av den borgerliga regeringen år 2008.

När frågan nyligen togs upp i Hammarös i huvudsak blågröna kommunfullmäktige blev det dock avslag.

Införandet av vårdnadsbidrag har varit uppe till förslag i Hammarö kommun tidigare. Motionen lades i början av 2009, gemensamt av Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet. Då bestod dock fullmäktiges majoritet av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som avslog ärendet.

Hösten 2010 bytte kommunfullmäktige färg. Men vårdnadsbidraget ställdes utanför den blågröna överenskommelsen. I april 2011 togs frågan upp igen. Denna gång av Sverigedemokraterna vars enda mandat, tillsammans med de borgerliga partiernas 15 mandat utgjorde majoritet vilket gjorde att vårdnadsbidraget då kunde ha införts i kommunen. Så skedde dock inte. Motionen skickades till kommunstyrelsen för beredning. Och där låg den tills den i somras, efter två och ett halvt år, väcktes ur sin Törnrosasömn på begäran av (SD) och togs upp för beslut i Hammarös kommunfullmäktige i oktober. Då och där stod det klart att frågan inte längre har det breda, borgerliga stödet. Efter en lång och bitvis hård debatt röstades förslaget till slut ner med siffrorna 24-5 (2).

Förslaget om vårdnadsbidrag kommer ursprungligen från Kristdemokraterna. Charlie Weimers (KD) kommunalråd på Hammarö, var efter beslutet påtagligt besviken på sina allianskamrater.

– Vårdnadsbidraget skulle innebära en ökad valfrihet för de föräldrar som vill vara hemma när barnen är mellan ett och tre år. Jag tycker att det är tråkigt att Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet inte vill att Hammarös barnfamiljer ska erbjudas detta stöd, säger Charlie Weimers.

Weimers_WEBB

Fakta om vårdnadsbidraget

Vårdnadsbidraget är en ersättning som efter vårdnadshavarens önskan kan användas för antingen offentlig, privat eller kooperativ barnomsorg i förskola, eller att vårdnadshavaren själv tar hand om barnet. Beslutet om att ge möjligheten för kommunerna att införa vårdnadsbidrag togs år 2008. Ett beslut om vårdnadsbidrag togs även år 1994 av den dåvarande borgerliga regeringen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.