Byggboomen fortsätter

Text: KRISTINA Foto: HÅKAN

Dessa byggnader är visserligen många, men små och inte bygglovspliktiga. 

Hela 26 nyanlända gjorde in trädesprov till en ny yrkesutbildning på Trätekniska i sam arbete med SFI. Yrkes-sfi är en utbildning för invandrare i svenska som integreras med en yrkesutbildning. De fick göra prov i svenska, matte samt ett mätprov, och dagen avslutades med att de fick bygga varsin fågelholk. 

– Vi kunde då se vilka som hade störst möjlighet och handlag för att genomföra denna utbildning, berättar Maria Edvardsson, samordnare för yrkes-sfi på Karlstad kommun.

Detta är inte första utbildningen som startas utifrån Industrirådets rekommendationer för bristyrken. Tidigare har en billackerarutbildning genomförts, där i princip alla fick anställning direkt efter examen. Nu pågår även utbildningar för bland annat kock, fastighetsskötare och fordonstekniker.  

Bo Öster, rektor vid Träteknikerutbildningen, kontaktade Hammarö Naturskyddsförening för att höra om de hade någon bra idé om var de skulle göra av alla holkar. 

– Vi tyckte att det skulle vara fint att sätta upp dem på Hammarsudde. Men först fick vi såklart fråga markägaren Hammarö kommun om tillstånd, berättar Åke Johansson från föreningen. 

Måndag 11 november sattes fågelholkarna upp i skogen mitt emot gravhögarna på Hammarsudde. En plats som  kommunekolog Simon Jonsson rekommenderade. 

Av de 26 nyanlända har tolv blivit uttagna till utbildningen som startade 4 november. Lagom till jul nästa år tar de examen.  

Inflyttningsklar holk.

Bild 1. En ensam fågelholk. Bild 2. Fågelholkar i hög. Bild 3
Många fåglar kommer få ny bostad till våren.
 Bild 1. en fågelholk. Bild 2. Många fågelholkar. Bild 3.Bo Öster, Maria Edvarsson, Åke  Johansson och Leif Holmquist. Bild 4. Man på stege sätter upp fågelholk i träd. Bild 5. Gruppbild på de som ska gå utbildningen.
 Bo Öster, Maria Edvarsson, Åke Johansson och Leif Holmquist. 

Hamza Mhd Alahmad sätter upp sin fågelholk.

Här syns alla de som blev antagna till utbildningen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.