Bymiljövägen grusades

Text: KRISTINA   Foto: HÅKAN

 I början av augusti stängdes bymiljövägen av för fordonstrafik och grus lades på, till stor förtret för gående och cyklister.

När bymiljövägen anlades i slutet av 2018 hände något med asfalten. Ganska snabbt blev det stensläpp och ojämn yta på vissa partier. Under 2019 frästes dessa upp och det lades ny asfalt.

– Asfaltsprov har tagits som inte visar på några fel. Det kan ha hänt något i transporten från asfaltsverket eller vid själva utläggningen, berättar Martin Elfström, gatuingenjör på Hammarö kommun.

   5 augusti lades det en klistermassa med grus ovanpå längs hela vägen, en så kallad ytning. Så fick det stå några dygn innan det överflödiga gruset sopades bort.

– Det var ett sätt för entrepre-nören att komma tillrätta med problemen med den ojämna ytan samt skapa en ännu längre hållbarhetstid för asfalten längs hela bymiljövägen och inte enbart på de partier där stensläppen uppkommit, berättar Martin Elfström.

   Problemen har åtgärdats av entreprenören helt utan kostnad för kommunen.   

Bymiljövägen, gamla Karlstadsvägen, är tre kilometer lång och indelad i tre fält. Mittdelen är en smal körbana som kantas av två cykel- och gångbanor som färgats röda. Markeringar visar tydligt var gränsen går. Vid möte får bilisterna låna plats av cykel- och gångbanorna och hastigheten är 40 km/h längs hela sträckan.

– Vi har mätt hastigheten på sträckan och ser att många kör för fort. Eftersom bilister, gångtrafikanter och cyklister ska samsas är det viktigt att man håller hastigheten, fortsätter Martin.

 De sju avsmalningarna längs vägen begränsar hastigheten. 

– Dessa kan synas lite dåligt i dagsläget. Vi ska måla upp tio meter före och efter avsmalningarna samt själva upphöjningarna och sätta upp pollare, det vill säga plastpinnar med reflexer. Dessa tar vi bort under vintersäsongen för att underlätta plogningen, avslutar Martin.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.