Carola – en riktig hönsmamma

Text: ANNIKA   Foto: HÅKAN

Coronapandemin har satt sina djupa spår i hur vi lever just nu. Många håller sig isolerade för att inte bli smittade eller smitta andra.

En som verkligen vet hur noga det är att hålla distans är Carola Stark. I sitt arbete som sjuksköterska i kommunen jobbar hon dagligen med full skyddsutrustning och vet hur viktigt det är att hålla distans till andra människor. Detta är nog så viktigt även utanför arbetet. I familjen finns två som räknas in i riskgrupp och det kan få katastrofala följder om de skulle få in smittan i hemmet. Livet för Carola och hennes familj är med andra ord lite mer isolerat än det kanske är för många andra.

Nu har Carola och hennes man Christian sett till att använda den påtvingade isoleringen till något positivt. Förra våren gifte sig paret och för att komma i sitt livs form började de att träna tillsammans. Det blev träningar både på Friskis & Svettis och tillsammans med Fysall. Det var då det. Nu tränar paret endast hemmavid.

– Vi byggde ut vår altan och skaffade egna bollar, kettlebells och träningsband. Nu springer vi ofta en runda innan vi kör ett pass Tabata utomhus här hemma istället för att åka till gymmet, berättar Carola.

På det sättet får de ut det bästa av den fysiska träningen utan att behöva tänka allt för mycket på den pågående pandemin.

Nu är det inte bara kroppen som ska ha sitt för att man ska må bra utan man måste även tänka på sitt inre. Efter att ha fått inspiration av TV-programmet Mandelmanns gård visste Carola vad hon ville ha. Egna höns. Maken Christian var inte lika entusiastisk till att börja med.

– Jag tyckte att även om vi inte kan odla vår egen mat så kan vi i alla fall ha höns och få egna ägg. Christian lät sig övertygas och till påsk förra året fick vi hem de första hönsen, berättar Carola.

Det lilla huset som hönsen till en början bodde i var inte vinterbonat, utan mer som en sommarstuga.

– Vi skulle ju bara prova på att ha höns under sommaren. Det fanns en plan för vart de skulle flytta om vi inte ville fortsätta. Men vi föll pladask för de små fluffrumporna, så vi fick hitta en lösning, säger Carola.

Lösningen blev att bygga om gäststugan på gården till hönshus. Och maken till fint hönshus får man leta efter. Här bor hönsen som om de vore kungligheter hela högen. 

Utanför har de gjort en in-hängnad på cirka 80 kvadrat där hönsen kan röra sig fritt. Här finns skuggiga hörn, lite saker att hoppa upp på och självklart Carolas stol.

– Jag dricker mitt morgonkaffe här ute tillsammans med höns-en i stort sett varje dag. Det är så rofyllt att sitta här och prata och gosa med dem. Mindfulness på allra högsta nivå, ler Carola.

Runt henne cirklar de åtta hönorna och det märks att de är vana vid Carolas sällskap. De hoppar gärna upp på trappan bredvid henne och pockar på uppmärksamhet. Det kan ju hända att det vankas godis. 

Hönsraserna har valts efter den färg på äggen de lägger. Här finns Creme Legbar som ger blåa, Welsumer som lägger brunprickiga, New Hampshire som ger ljusbruna samt en blandras som lägger olivgröna ägg. Den här familjen behöver verkligen inte måla sina påskägg när det är dags.

Hönsen är väldigt charmerande med sitt småpratande med oss.
Deras nyfikna närmanden till oss inkräktare är riktigt gulligt. Jag kan till fullo intyga att detta med höns är mer än mindfulness. 

Hönan Gulfot.
Biggan och Gulfot.
Mysstund med matte.
Här vankas det godis.
Olivia.
Barbro.
Kajsa.
Riktigt vackra ägg. Färgen varierar beroende på vilken höna som värpt dem.
En liten del av hönshuset. På väggen en bild av husse, matte och lillmatte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.