Cirkulero återvinner kaffesäckar

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

Filippa Grahns miljöengagemang grundade sig redan i barndomen men tog ordentlig fart när hon pluggade i Kenya. Nu har hon startat företaget Cirkulero som omvandlar skräp till produkter. 

Filippa som är uppvuxen på Bärstad, gick natur på Älvkullen och valde att plugga andra året i Nairobi, Kenya efter att ha läst en blogg. 

– Jag läste samma kurser där som jag hade fått läsa här hemma, berättar Filippa som fick genomföra en övertalningskampanj för att få med förädrarna på tåget. 

På helger och lov fick studenterna utforska delar av landet, bland annat besökte de slummen och deltog i fritidsaktiviteter för barn för att minska kriminalitet. Där tog Filippas miljö- och klimatengagemang fart ordentligt.

– Jag har alltid varit intresserad av miljö och klimat, men när jag kom dit fick jag med egna ögon se konsekvenser av klimatförändringarna, som torka till exempel. Och till synes enkla lösningar som vi har här hemma är inte applicerade där, som till exempel skräphantering. De eldar med plast för det är billigare än kol och ved, och doften av uppeldad plast var tung. Det finns ett ekonomiskt incitament men främsta orsaken är bristande hantering, logistik och infrastruktur. Faktumet att befintliga lösningar inte är verkställda på maximalt antal platser väcker en frustration hos mig eftersom vi måste agera nu på alla möjliga ställen för att rädda Moder Jord. Det borde ligga i allas intresse då alla, oavsett etnicitet, kön, yrke och så vidare, kommer få betala ett för högt pris en lång tid annars, berättar Filippa.

Efter tredje året, som Filippa läste på Älvkullen, tog hon studenten 2020 och flyttade till Stockholm, och bodde först hos en vän som hon pluggade med i Kenya. Familjen använde fruktpåsar de sytt själva av köpt tyg, och Filippa fick en idé. Konceptet och visionen att säkra skräp och att omvandla till piffiga produkter föddes när hon var i Kenya, och fruktpåsar kunde kanske göras cirkulärt.  

Startskottet avlossades när kafferosterierna bekräftade att deras jutesäckar gladeligen fick räddas då de annars skulle eldas upp. Tillsammans med vännen som sydde, testades efterfrågan på nära och kära.

– Frukt- och grönsakspåsarna som är substitut för engångspåsar var en relativ lätt produkt att börja med. Det fick mig att ta klivet att starta mitt företag för att kunna skapa fler cirkulära produkter, berättar Filippa vars vän inte var intresserad av företagandet i sig utan valde att åka till Berlin för att lära sig språket och utforska deras kultur istället.

Och fler produkter är på gång, Filippa tittar nu på hur man kan använda plast för att minska mikroplaster i haven samtidigt som hon funderar på att läsa till civilingenjör inom miljö- och energiteknik eller marinbiolog. 

 – Jag tycker om när det händer saker, när man ser en konkret förändring direkt. Jag har inte så stort tålamod så det långsiktiga är inte riktigt för mig. Speciellt med tanke på att förändringen av riktningen måste ske omedelbart, även om långsiktiga lösningar tar tid och är avgörande. Vi måste jobba med quick fixs parallellt med långsiktiga förändringar och tekniska lösningar, avslutar Filippa som starkt föredrar innovationer och inspiration även om mer drastiska åtgärder kan vara nödvändiga innan resten är på plats eller tar fart.

Fruktpåsarna finns nu att köpa på ICA Kvantum Hammarö och i Löfbergs kaffebarer.

Filippa Grahn med två av sina frukt- och grönsakspåsar. Två storlekar finns i dagsläget och fler är troligtvis på gång.
Naturen är viktigt för Filippa och vad var då mer naturligt än att fota henne än utomhus?
Här står Filippa på ICA Kvantum Hammarö och demonstrerar sina frukt- och grönsakspåsar. De finns att köpa i butiken i set om två, en liten och en stor. De finns även att köpa i Löfbergs kaffebarer och direkt av Cirkulero.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.