Comeback för anrik hammarösport

Skoghalls Schackklubb Hammarö bildades så sent som i februari, och träffas regelbundet på Folkets hus för att träna och tävla.

-Brädspelen är på väg tillbaka, menar föreningens ordförande Lars-Erik Pettersson som ger Internet hela äran till det ökande intresset.

– Det är lätt att koppla upp sig mot vem som helst i hela världen. Men det är också kul att träffa andra hammaröbor under trevliga former och spela på ett riktigt bräde i en klubb, menar han.

Schack är en anrik sport på Hammarö. På 1950- och 60-talen skördade Skoghalls Schackklubb (ej att förväxla med den nuvarande klubben) stora framgångar. Lars-Erik Pettersson, uppväxt på Hammarö men numera boende i Karlstad, gick själv med i den numera nedlagda klubben 1962.

En så länge är det ganska få medlemmar. Men det är däremot desto större spridning i åldrarna.

– Jag med och arrangerade Schack-4:an på Götetorpsskolan förra året, flera av dem är med nu.

En av klubbens toppspelare är 14-årige Daniel Jonsson som rankas som bästa värmländske junior. Just denna dag möter han en betydligt mer livserfaren, men ringrostig, motspelare.

– Jag har inte en chans, konstaterar Ulf Höög leende.

Strax intill får Moa Åkerlind lösa ett schackproblem signerat Lars-Erik Pettersson. Och vid bordet intill sitter Henrik Ransjö och Marcus Ringquist och gnuggar geniknölarna.

– Vi är med som pappor, förklarar de.

Att man samlas på Folkets hus sker mest av praktiska skäl. Men det rymmer också en del nostalgi.

– Den gamla klubben startade här på 1950-talet, det känns som vi kommit tillbaka till rötterna, säger Lars-Erik Pettersson.

SchackturneringDaniel

Daniel Jonsson

SchackturneringMoa

Moa Åkerlind

SchackturneringPappa1

 

Marcus Ringquist

 

Schackturneringpappa2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.