Därför förebygger träning stress

Text: MARIE SKANSLIE  Foto: CHRISTINE

Vi närmar oss jultider och storhelgerna med stormsteg och då vet jag att vi är många i vårt avlånga land som känner en viss stress. Men ska inte julen vara en fridfull tillställning? 

Ska man stressa runt i en bil och hälsa på hela släkten och några till? Ska man känna stress för att man kanske inte har nog med pengar att köpa alla dessa julklappar till barnen? Nej det tycker jag inte julen ska handla om. Den ska handla om att hinna stanna upp och vara tillsammans med dom som man faktiskt vill vara tillsammans med! I allt detta kommer ju denna stressen krypande. Jag tänkte dela med mig med några tips så du kan förbygga stressen. Inte bara över julhelgerna utan året om.

1. När du stressar, eller när du tränar, så ökar mängden adrenalin och kortisol i kroppen. Efter att du har tränat slappnar stress-systemet i din kropp av igen och utsöndringen av stresshormoner minskar. Träning ”förbränner” alltså stresshor-moner. 

2. Särskilt konditionsträning påverkar hjärnans funktion positivt och förser bland annat de centra som styr våra tankar med mer syre och blod. Träning kan till exempel förbättra minnet och minska känslan av nervositet – vilket i sin tur kan förebygga stress. 

3. Regelbunden motion är positivt för sömnen hos de flesta. Sömnen är viktig för att undvika och återhämta sig från stress. 

4. Träning utsöndrar endorfiner i hjärnan. Dessa höjer bland annat humöret.

5. När du tränar så slipper du tänka på det som stressar dig, och du kommer på andra tankar som gör att hjärnan får en värdefull paus från all oro. 

6. Om du är stressad kan du till exempel uppleva att hjärtat slår snabbare eller andra fysiska symptom som liknar de man får när man tränar. Experter anser att träning även dämpar nervositet, och att alla dessa symptom är helt naturliga reaktioner. 

7. Motion är en bra källa till social samvaro, vilket kan vara avstressande och stärkande för den mentala hälsan. Så istället för att hamna i soffan framför tv:n med en godiskål, gå ut tillsammans och rör på er. Ta en promenad, hitta ett utegym eller varför inte leka ute med barnen? Det kommer nog att vara den bästa julklappen dom kan få!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.