De jobbar för en hjärtesak

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN  

Under fotbolls-EM föll Christian Eriksen, Danmark, ihop under pågågende match av ett hjärtstopp. Att han lever idag beror helt och hållet på att hjärt- och lungräddning (HLR) sattes in direkt.

Hammarönytt träffade Leif Holmqvist och Timmy Rennblad som båda har mångårig erfarenhet av just HLR. Båda har tidigare arbetat som lärare på Hammarö utbildningscenter (HUC). De har i dagarna startat sitt företag Brand och Räddning Hammarö som ger kurser i bland annat HLR. Leif är också en av de personer som sett till att Hammarö blivit en tryggare plats att vara på om just ett sådant tillbud skulle hända som drabbade Christian.

Vi hoppar tillbaka  9-10 år i tiden då Leif jobbade tillsammans med Susanne Martin Karlsson i HLR-rådet. De började fundera på hur det såg ut med hjärtstartare här på Hammarö. Det fanns en enda, i Hammarlundens skola. Inlåst. Med andra ord ingen optimal situation.

– Så här kan vi ju inte ha det  tänkte vi och startade projektet Ett hjärtsäkert Hammarö, berättar Leif.

Målsättningen med projektet var att de stora publika lokalerna, som ishallen och gymnastikhallarna, skulle utrustas med hjärtstartare. Kontakt togs med kommunens fritidsenhet och de erbjöd sig att ställa upp med gratis utbildning om kommunen köpte in hjärtstartare.

Tanken var att ishallen, Hammarö arena och Kilenegården skulle vara först ut med att få den här utrustningen. Men kommunen valde att utöka till även Sätterstrands badhus och Mörmoplanen. 

Samtidigt blev Emelie Härdig, elev på HUC, utsedd till årets Hjärt- och lungräddare i Sverige efter att ha räddat livet på sin farfar. 

– Hon fick ett stipendium från  Hjärt- och lungfonden och vi på skolan fick en hjärtstartare. Den placerade vi i Djupsundshallen, berättar Leif.

Att en hjärtstartare skulle behövas i centrum var de rörande överens om. Centrumföreningen, Hammarö kommun och ICA Supermarket Skoghall gick ihop och delade på en som sattes upp inne på ICA.   

Fler hörde av sig och ville ha egna startare, bland annat återvinningscentralen. Och de första som fick användning av sin hjärtstartare i skarpt läge var just den som fanns på återvinningscentralen. 

– Detta hände två månader efter avslutad kurs för personalen. En kund föll ihop och blev räddad av just den hjärtstartaren, berättar Leif.

Det finns även en privatperson som har köpt in en egen start-are. Det är Bengt Steinert på Trumvägen, och även den finns tillgänglig för allmänheten om den skulle behövas. På Hammarö finns idag ett tiotal start-are totalt, och var de finns kan du se på hjärtstartarregistret.

Både Leif och Timmy har mångårig erfarenhet av att utbilda personer i brand och HLR och att vara ute på olycksdrabbade uppdrag. Timmy är sjuksköterska till proffessionen och har sin ordinarie arbetsplats i ambulanshelikoptern någonstans i vårt grannland Norge.    

De båda herrarna driver även Värmlands Eventsjukvård som bevakar större evenemang som till exempel på färjestadstravet. De poängterar hur viktigt det är att uppdatera sina kunskaper som de anser är färskvara.

– Helst ska man gå kursen en gång varje år, avslutar Timmy.

Leif och Timmy bredvid en av de ambulanser de har till sitt förfogande.
Leif och Timmy, två goa gubbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.