Den miljövänliga sporten

Text:MICHAELA   Foto:HÅKAN

Sporten plogga (plocka + jogga), alltså att plocka skräp under en joggingtur, blir mer och mer populärt. Många kombinerar motion med att göra en insats för naturen. 

En vacker höstdag i slutet av september träffar vi Ann Bjerknes som är aktiv ploggare. Vi möts upp i Lillängshamnen där Ann utgår från på sina ploggingrundor. 

– Jag har löptränat i säkert 30 år. För sex, sju år sedan började jag irritera mig på allt skräp jag såg under mina löprundor och började plocka med mig för att slänga, berättar Ann. 

2016 grundades plogging som en organiserad aktivitet av multisportaren Erik Ahlström. Eftersom Ann redan ägnade sig åt detta var det inget nytt mer än att det fick ett namn. Hon säger dock att det var glädjande att se det få stor spridning. 

   Ungefär varannan dag ger sig Ann ut på en halvmilsrunda och hon har märkt stor skillnad i naturen det senaste året. 

– Ja, och åt fel håll! Sommarmånaderna är det alltid mest nedskräpning, men i år har det varit hemskt. Som värst fick jag ihop fem fulla påsar under en runda. Och inga små påsar, utan sådana från livsmedelsbutiker. Det brukar dock alltid minska efter sommaren när skolorna börjar igen, så även i år, berättar Ann. Det är konstigt att man orkar bära med sig två flaskor mousserat ut i skogen, men inte orkar bära med dem därifrån sen, fortsätter hon. 

Att plogga har öppnat ögonen för Ann, och det är inte alltid positivt. Hon ser skräp överallt. Det märks när vi går för att fotografera, mitt i steget böjer hon sig vant ner och plockar upp ett godispapper. 

– Jag har i och för sig sett både däck och soffor i vägrenen på E18, men då har jag inte stannat för att plocka upp. Även om det har varit nära, fortsätter Ann med ett skratt. 

Ann vill kunna ge sig ut när det helst behagar och ploggar därför inte tillsammans med andra. Men hon berättar gärna hur det går till, och några bilder på Instagram taggas med plogging. Syftet är inte att fler ska börja plogga, helst vill hon att nedskräpningen ska upphöra. 

– Om så endast fyra personer slutar slänga skräp i naturen så är det en bra början. Och om man vill plogga måste man ju inte jogga, det går lika bra att plocka skräp under en promenad, avslutar hon.

Ann Bjerknes. Pionjär inom plogging.
Rätt utrustad för plogging, bra skor, träningskläder, handskar och något att plocka i. Ofta hittar Ann påsar slängda i naturen som hon plockar skräp i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.