Designade tårtor hos Partycakes

Madeleine och Kimberly

När kandensiska Kimberly Kristiansson skulle gifta sig i Sverige visade sig hennes bröllopstårta vara en stor besvikelse. Det blev startskottet för Partycakes som hon driver tillsammans med Hammarötjejen Madeleine Friberg.
– Det finns inte tårtor här som vi har hemma i Kanada och jag tänkte att de kunde vara något att satsa på, säger Kimberly.

Hammaröbaserade Partycakes har funnits sedan 2006 och företaget tillverkar specialdesignade tårtor. Med speciella glasyrer, material och verktyg bygger Kimberly och Madeleine upp allt från bröllopståror till dödskalletårtor i choklad.
– Vi beställer en del ingredienser från USA, säger Kimberly. Sådan här tårtdesign är inte särskilt vanligt i Sverige, men det kommer mer och mer. I Kanada är det tävling när det kommer till tårtor, det är på allvar där.
Kimberly flyttade till Sverige från Toronto för snart tio år sedan. Hennes första tårtbeställning var en bröllopstårta som planerades och designades i tre månader.
– Det var den tårtan jag ville ha på mitt bröllop, säger hon.
Madeleine Friberg kom med i verksamheten för två år sedan och hon berättar att hon inte hade någon erfarenhet av tårtdesign tidigare.
– Kimberly visade hur allt fungerade och jag tyckte det var jättekul, säger hon.
– Hon är jätteduktig på konst så jag ville gärna ha med henne, säger Kimberly.

Ett av Partycakes största projekt är en Fantomentårta som tillverkades speciellt för serietidningsmässan Comicon i Karlstad. 2012 års upplaga av mässan hade Fantomen som tema och Partycakes fick uppdraget att göra den officiella tårtan.
– Det var jag som träffade arrangörerna till mässan på en kurs i skolan, säger Madeleine. Då kom jag på idén att vi kanske skulle vara med på mässan.
– Vi ringde upp dem och vill vara med och de erbjöd oss en plats i utbyte mot att vi gjorde tårtan åt dem, säger Kimberly.
Planeringen inför Fantomentårtan pågick i ett halvår och på själva mässan fanns både Kimberly och Madeleine på plats för att skära upp tårtan.
– Det är det roligaste, när man får följa med tårtan och se folks reaktioner, säger Kimberly.

Tidigare gjorde vi mycket födelsedagstårtor, men det tar för mycket tid så nu försöker vi inrikta oss på eventtårtor, bröllop, 50-årskalas, företagstårtor och sådana saker.
Tårtorna kan tillverkas av olika bottnar och fyllningar, men Kimberly menar att det vanligaste önskemålet inte går att genomföra.
– Det är jättemånga som frågar om vi kan göra speciella prinsesstårtor, men det går inte att bygga upp på, det är för mjukt, säger hon.
Man får beställa smak på tårtorna, men blivande brudar får alltid komma och provsmaka innan de bestämmer sig. I övrigt tar sig Kimberly och Madeleine an vilken designmässig utmaning som helst, med ett undantag.
– Vi gör inte ansikten på tårtor, det är bara fel att skära upp ett ansikte, vi har faktiskt standarder här, skrattar Kimberly.

2 thoughts on “Designade tårtor hos Partycakes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.