Det började med en flodhäst

Text och foto: KRISTINA

En önskan om snabb viktminskning inledde hammaröbon Pernilla Samuelssons karriär som PT-kund. Med en personlig tränare har hon minskat midjemått, blivit starkare och mer stresstålig. Men hon gillar inte att träna.

Pernilla Samuelsson har anlitat personliga tränaren Micke Jern i några år till och från. Det började med att de träffades på ett frukostmöte.

– Efter hans presentation flög jag på Micke och frågade hur många kilon jag skulle kunna gå ner på fyra veckor med hans hjälp, skrattar Pernilla. 

   En stundande resa till Miami låg i kalendern och Pernilla hade börjat få panik. 

– Jag var inte ett dugg intresserad av kost och träning. Jag ville bara inte se ut som en flodhäst i bikinin på semestern, fortsätter hon. 

Pernilla och Micke lyckades bra. På dessa fyra veckor minskade hon åtta centimeter i midjemått. Men någon fortsatt träning hade hon inte tänkt sig. 

– Nej, Micke var verkligen skitjobbig, skrattar Pernilla. Jag ville aldrig mer träna. Jag är inte en person som tycker det är roligt att träna, fortsätter Pernilla. 

Men om du nu inte gillar att träna, varför fortsätter du då tvinga dig iväg till gymmet?

– Jag håller mig frisk, har inte en enda sjukdag på flera år, berättar Pernilla. Och jag blir stark och orkar så mycket mer. Inte bara fysiskt utan även mentalt. Jag är stresstålig som person, men märker skillnad både i stresstålighet och allmänt mående när jag tränar och sköter kosten. Jag tycker fortfarande inte det är speciellt roligt, men det blir mycket roligare när man får riktig hjälp, både med träningsupplägg och kost, fortsätter hon. 

– Grunden är alltid, särskilt om en inte tycker träning är roligt, är att ta hjälp. Både för att minimera skador och för att komma igång på riktigt, säger Micke. 

När Pernilla började använda PT kunde hon inte ens springa 500 meter utan att storkna. Nu kan hon stoltsera med tre medaljer från Tjejmilen, och ska springa loppet även till hösten. Med hjälp av Micke har hon tränat löpteknik och fått upp styrka i de muskler som används vid löpning. 

– Det är inte bara teknik och kondition, det är mycket mentalt också, berättar Micke. Det är vanligt att man bara ger sig ut och springer, och då kanske går ut för hårt eller springer på fel sätt. Då är det lätt att man skadar sig eller inte får den utveckling man vill ha, fortsätter han. 

Pernilla slår ett slag för träningsformen HIIT, en högintensiv intervallträning som ger stora resultat på kort tid.

– Jag märkte snabb förbättring i både kondition och styrka. Och så tar passet bara en halvtimme, vilket passar mig väldigt bra, avslutar Pernilla. 

Micke visar hur övningen ska gå till innan Pernilla får prova.

Stilstudie av Pernilla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.