Det finns hjälp att få

Text: KRISTINA  Foto: PIXABAY 

Brottsligheten på Hammarö ökar, och det är främst ungdomar som står för statistiken. Kanske kan pandemin vara en förklaring då fritidsaktiviteter och annat fått ställas in. Föräldraansvaret är stort, men vad ska man göra när man märker att det börjar braka hemma och ingenting verkar fungera? 

Vi träffade Ulrika Vitalis, verksamhetschef Hammarö kommun, som berättade vilka möjligheter som finns. När ska man ta hjälp, vart vänder man sig och hur går det till? 

Ibland väntar man för länge med att ta hjälp och låter situationen gå för långt. Kanske är man rädd för att blanda in myndigheterna. Det många inte vet är att socialtjänsten har många insatser att erbjuda familjer i behov av hjälp. 

– Man måste inte blanda in myndigheter. Det finns väldigt mycket hjälp att få tidigt, här på Hammarö har vi bland annat vår familjecentral på Mörmo gård. Där finns hjälp att få redan från att man upptäcker att man är gravid, berättar Ulrika.

På Mörmo gård finns barn- och mödrahälsovården och kuratorer som jobbar förebyggande. De finns som föräldrastöd ända fram tills barnen är myndiga. Man kan ringa dem och rådfråga om man känner sig orolig och osäker på vad man ska göra, och man kan välja att vara anonym. Man kan även boka samtal med dem. Deras tjänster är helt kostnadsfria. 

Hammarö kommun erbjuder även kostnadsfritt föräldrastöd på nätet som leds av kuratorerna på Mörmo gård. Olika utbildningsmoduler görs online som sedan stäms av med kuratorerna. Detta kallas iKomet och är den digitala varianten av Komet, en föräldrautbildning i grupp för föräldrar med barn mellan tre och elva år. Komet och iKomet handlar om att förbättra samspelet, relationen och kommunikationen mellan förälder och barn, samt minska bråk och konflikter.

Elevhälsan som finns på skolorna är också en väg att gå för att få hjälp och stöttning. Där finns medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska kompetenser. 

Första linjen unga är ett samarbete mellan Region Värmland och kommunerna. Där kan man få hjälp både som barn och som förälder när det gäller lättare till måttlig psykisk ohälsa. De gör bedömning om familjen behöver vidare till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Det är lättare att få en första kontakt där än på BUP och de hjälper när barnen är från sex år upp till 20 år. Gå in på hurmardu.nu för kontakt.

Ungdomsmottagningen finns också på Mörmo gård. Dit vänder sig ungdomarna själva, när de är mellan 13 och 25 år. När man inte mår bra kan det bero på många saker, en kurator kan hjälpa och stötta. Här kan ungdomarna få hjälp vid till exempel stress, oro och nedstämdhet, om de upplevt mobbning, kränkningar, utanförskap eller har ensamhetskänslor. Alla besök är gratis och personalen har tystnadsplikt.  

Man kan även ta kontakt med familjerådgivningen som hjälper till med relationen föräldrar emellan. Detta finns numera i centrala Skoghall. De för inga journaler och ingen blir registrerad. Varje besök kostar 120 kronor.

Många som har behov av stöd från flera olika aktörer samtidigt kan få hjälp med samordning genom en så kallad Samordnad individuell plan (SIP). Då får man hjälp att kalla till möte om det finns behov av samordning mellan regionen och kommunen. Både socialtjänsten och hälso- och sjukvården har en skyldighet att ta initiativ till samordnad individuell plan när de bedömer att insatser behöver samordnas för att ett barn ska få rätt hjälp och stöd.    

Det kan till exempel vara när ett barn behöver ha kontakt med flera olika samhällsinstanser samtidigt såsom skolan, socialtjänsten, LSS-verksamheten och barn- och ungdomspsykiatrin, när barnets vårdnadshavare lägger ner mycket tid på att förmedla information mellan olika verksamheter, om en ungdom missbrukar eller när ett barn inte går i skolan.

Så det finns många vägar att gå för att få hjälp. 

– Det är en vanlig missuppfattning att vi inom socialen kommer ta barnen från föräldrarna om man söker hjälp. Det ska mycket till för det, så det behöver de flesta inte vara oroliga för. Ta hjälp vid tidiga tecken så är chanserna goda att man får hjälp innan problemen blir för stora, avslutar Ulrika Vitalis.

Är du osäker på vart du ska vända dig för att få hjälp kan du alltid kontakta kuratorerna på familjecentralen så lotsar de dig vidare. Ring kommunens kontaktcenter och be att bli kopplad till Eva Vilhelmsson eller Hannah Untoro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.