Det grönskar på Hallersrud

Text: KRISTINA  Foto: KRISTINA, HÅKAN

När vi kliver in på Michaelas gård på Hallersrud sänker sig ett lugn. Hon välkomnar oss med öppna armar, och när hon börjar berätta om sin trädgård lyser hon upp, och det går nästan inte att stoppa henne när hon kommit igång.

Intresset för miljö och återbruk har funnits sedan barnsben. När familjen flyttade in i huset på Hallersrud eskalerade det. År efter år har odlingarna utökats, och den otroligt kunniga och självlärda Michaela har så mycket planer och idéer att det skulle kunna aktivera många personer i flera år.

– Det här är min terapi. Jag har fibromyalgi vilket gör att jag har mycket värk och inte kan lyfta tungt och sånt. Så jag får otroligt mycket hjälp av min familj. Jag får idéerna och de får hugga i, skrattar Michaela. 

Huset byggdes för snart hundra år sedan och har tjänat bland annat som vanligt boende, sommarhus, handelsträdgård och minkfarm. 

– Helt plötsligt kan det dyka upp blommor på helt oväntade ställen. Jag har läst att vissa fröer kan ligga i jorden i hundra år innan de bestämmer sig för att gro, så det kan vara riktigt gamla arter, berättar Michaela. Dessa vågar jag inte flytta, de får stå kvar där eftersom de verkar vilja vara just där. 

Michaela gör sin egen jord och gödning med bokashi, en sorts kökskompostering som omvandlar matrester till jordförbättring med hjälp av mikrober. Michaela talar varmt om detta, och uppmanar alla som vill slippa köpa dyr jord och kemisk gödning att testa.

– Jag jordförbättar gammal fuljord med bokashi och får världens bästa jord, berättar Michaela. Och i processen får jag lakvatten som kan användas som gödning.

   Familjens Rhodesian Ridgeback Ragnar följer oss under rundturen samtidigt som han håller ett öga mot grinden. Han har som uppgift att, förutom att roa oss, vakta gården. En uppgift han tar på stort allvar. 

I växthuset hittar vi flera olika varianter av tomat, chili, paprika, vattenmelon och honungs-melon tillsammans med kryddor som mynta, persilja, dill, oregano, citronmeliss och gräslök. I pallkragar utanför finns morot, gurka, squash, majs, bönor, fler tomater, rödbetor, purjolök, rödlök, vitlök, nyazeeländsk spenat, vanlig spenat, lavendel, sallad, rädisor, ruccola, pak choi, kronärtskocka, vit och lila blomkål, broccoli, broccolo, rabarber, potatis, vatten- och honungsmelon och sockerärtor. Ett magnifikt valnötsträd skuggar några tomatplantor och mellan pallkragarna finns luktärt och blomstertobak både för det visuella och för humlornas skull. Utöver allt detta ser vi massor av blomsterlådor, krukor och rabatter med olika blommor runt om i hela trädgården. 

För att utöka sin odling köper Michaela nya sort-ers fröer och växter som hon sedan tar fröer av till kommande år. För att hålla ordning på allt har hon en stor pärm med fröerna i plastfickor tillsammans med noggranna anteckningar. I februari och mars sätter hon fröerna inomhus under växtlampa i tvättstugan.   

– Allt tog sig i år, så jag har fått ge bort massor. Jag är så rädd att det inte ska bli något, så jag sätter typ tio av varje. Det är lite fullt i vår tvättstuga från februari till maj, skrattar Michaela.

Det är inte svårt att börja odla om man har intresse för det, men Michaela råder att börja enkelt.

 

MICHAELAS GRÖNA TIPS TILL DIG SOM VILL BÖRJA ODLA!

Gå med i olika facebookgrupper, man lär sig massor där och får idéer, och alla är så hjälpsamma och trevliga. Och googla. Men börja enkelt, med saker man i princip inte kan misslyckas med, som tomater, gurka, chili, paprika och jordgubbar. Paprika och chili kan man ta in på hösten och skörda ända fram till december. Sen klipper man ner dem i februari så kommer de igen. Man kan även gå ihop några stycken och sätta olika saker. En sätter tomater, den andra gurka och så vidare, och sen byter man plantor med varandra. Och ta vara på fröer från det du köper och äter, till exempel paprika, meloner och tomater. Torka fröerna och sätt dem till våren. Och byt med varandra!

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här rabatten kallade Michaela för båten. Den är full av blommor som fjärilarna älskar.

Smakfull kombination i blomlådorna.

Inte bara blommor i trädgården. Den var även pyntad med ett flertal fina detaljer. Här något för fåglarna.

En del av blomprakten från trädgården framför huset som går under namnet Portland.

Melonerna vilar fint i sina små hängmattor gjorda av gamla nylonstrumpor.

Den förhatliga kirskålen har ett eget hörn. – Den är fantastisk god att göra pesto av, berättar Michaela.

En av flera liljor som prunkade i en av rabatterna. Tillhör en av favoriterna hos Michaela.

Squashen växer tillsammans med majs.

Familjens hund Ragnar kollar in vad Håkan sysslar med.

Ragnar håller ett vakande öga på oss och har koll på grinden. Är man vakthund så är man.

Så här vackra blommor kan en böna ha.

Redskap som räcker till hela familjen.

Skördedags.

Den här lilla krabaten höll oss sällskap under vår fikastund.

Rätt maffig!

 

En ofantlig mängd tomater fanns runt om i växthus och trädgård. Går att skörda gröna om man vill.

Blommor, blommor, blommor…..

Vattenmelon.

En del plantor har fått egna skyddande växthus för skydd mot insekter.

2 thoughts on “Det grönskar på Hallersrud

  1. Absolut fantastiskt Mikaela. Du berättade nör vi sågs sist men att din trädgård var såhär stor och generös kunde jag inte föreställa mig. Inspirerande för en som bara har sandjord?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.