Det lackar mot jul

Text:LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE HOLM

Nu är julruschen i full gång. Folk springer från affär till affär och fyller kasse efter kasse med julklappar.

Många mellanlandar med kass-arna i sina bilar och här vill jag lyfta ett varnande finger. Lägg inga kassar eller paket synliga i bilen. Det ökar inbrottsrisken avsevärt. Förvara dem hellre i bagageutrymmet. Och lägg inte kvittona i kassarna, då är det lätt för tjuven att ”ångra köpet” och få kontanter tillbaka. 

På Hammarö är det oftast väldigt lugnt när det gäller brottslighet, och det har varit en extremt lugn period den gångna månaden. Det känns skönt att kunna berätta, och vi hoppas det fortsätter så.

Polisen i samarbete med Hammarö kommun har kommit överens om att fortsätta med medborgarlöftet. Det ska bara klubbas igenom i kommun-styrelsen först. Upplägget ser ut ungefär som tidigare, men vi tar bort fokus från villainbrotten och lägger det på trafiken istället. Det kommer alltså bli fler trafikkontroller på ön. 

   Och på tal om trafiken. Ni som passerar den fyrvägskorsning på Skoghall där stopplikt gäller från alla fyra riktningar, sakta ner ordentligt, och stanna!
 Det slarvas mycket där. Tänk på att korsningen ligger nära en förskola.

Mopedåkarna och de ungdomar som åker omkring i sina mopedbilar som det tidigare har klagats mycket på har nu lugnat ner sig, vilket är mycket glädjande. Något som inte är lika glädjande är att de som stjäl bilar nu riktat in sig på Volvo XC60. Två sådana blev stulna i mitten av november i Karlstad. Bilarna hittades några dagar senare på en trailer som stod i en hamn, på väg till Litauen med färja. Vi har anledning att tro att de som stjäl bilarna är kvar i området. Det är nämligen inte samma personer som transporterar bilarna. 

   Och sedan tidigare vet vi ju att BMW-bilarna också är eftertraktade. Det gäller att ha lite extra koll på dessa bilar. Gärna inlåsta i garage när de inte används.

De bilar som är utrustade med Keyless-system är lätta att stjäla. Förvaras bilnyckeln nära ytterdörren så kan tjuvarna med sin elektronikutrustning, som ofta ryms i en attachéväska, lätt fånga upp nyckelns signaler, förstärka den och ta sig in i bilen. För att undvika detta rekommenderar jag att du förvarar nyckeln i en plåtburk eller lindar in nyckeln i folie. Vi måste alla göra vi kan för att försvåra för buset.

Jag önskar att vi alla får en vit jul. Då tänker jag inte bara på snö. Julen är barnens högtid, så ta det lugnt med alkoholen.    

   Den här julledigheten ser jag fram emot. Några få semesterdagar och man får vara ledig länge. Jag kommer inte ha några som helst problem med att sysselsätta mig. Jag har ju mina intressen jakt och fiske att luta mig tillbaka på. Glöm sen inte bort att jag är hund-ägare. Det lär bli många, långa promenader.

Nu önskar jag er allihop en god jul och ett gott slut på 2019, och vill passa på att tacka alla som anmäler brott. Det är viktigt.

Be careful out there!

Lennart


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.