Det piper på Hallersrud

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN  

Inspirerade av andra avdelningar som följt grodyngel, sniglar och vandrande pinnars utveckling, valde avdelningen Stubben på Hallersrud förskola att kläcka kycklingar. 

En äggkläckningsmaskin och tio ägg lånades in från Skattkärr, en webbkamera sattes upp och det spännande projektet med att kläcka kycklingar kunde börja. 21 dagar tar det normalt innan de börjar kläckas.

– De hade gjort likadant i Skattkärr och det var väldigt uppskattat där, så vi ville också prova, berättar Emma Mossfeldt, förskollärare och initiativtagare.

söndag kväll, 30 maj, började första ägget få sprickor. På måndag morgon fick Ellen Adolfsson tillsammans med förskolläraren Clara Norlander se den fjärde och sista kycklingen kläckas. Av tio ägg blev det fyra kycklingar.

– Vi hade pratat om det också, att det kanske inte blir kycklingar av alla ägg. Vi lyste dem och de andra sex äggen var inte befruktade, berättar Emma. 

Projektet syftar till att lära barnen om djurens livscykel, men även empati och ansvaret att ta hand om djur.

– Varje morgon har barnen haft bråttom in till äggen, och nu kycklingarna, och det har varit väldigt spännande hela processen. Även föräldrarna har uppskattat det här, berättar Emma vidare. 

Under projektets gång har barnen fått se och lära sig om kycklingarnas utveckling i äggen.  

Förskolebarnen har fått bestämma kycklingarnas namn, förutom tuppens som fröknarna bestämde namnet på. Om det nu är en tupp, det är oklart i dagsläget. De kan nämligen vara av två olika raser, och den som skiljer sig från de andra är endera tupp eller av en annan ras tror de. 

Sören fick den i alla fall heta, efter en av fröknarnas man. De andra heter Clara efter ”barnmorskan”, Molly efter förskolebarnet Franks hund och Lilly för hon var minst.  

Att det råkade serveras kyckling samma dag var inget som barnen reagerade på. 

– Jag berättade att det skulle bli kyckling till lunch och trodde nog att det skulle bli någon reaktion, men det blev det inte, berättar Emma.

Clara Norlander visar kycklingens utveckling i ägget.
 Vincent myser med en av kycklingarna.
Barnen tittar till sina kycklingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.