Det som göms i snö…

 Text: ANNIKA  Illustration: PIXABAY


… kommer upp i tö. Och med solen så syns det även hur smutsiga våra bilar är efter den långa vintern.

 

Enligt miljöbalken ska vi vara så försiktiga som det krävs för att inte skada miljön eller människors hälsa. Biltvätt på gatan är alltså inte acceptabelt.

När vi tvättar bilen följer giftiga tungmetaller som bly, kadmium och krom med vattnet. Och använder vi bilvårdmedel som exempelvis avfettning och bilschampoo kommer även tensider, oljor och kemikalier ut i naturen. Via dagvattenledningar rinner detta ut i Vänern och skadar djur och växter.

Hammarö kommun får ibland anmälningar och klagomål på att det ”fultvättas”.

– Oftast blir vi kontaktade lång tid efter att tvättningen skett, och vi har då ingen möjlighet att åka ut och prata med vederbörande. Då skickar vi en skrivelse till fastighetsägaren och informerar om vad som gäller, berättar Anders Hetland, miljöinspektör på Hammarö kommun.

Rätt tvätt av bilen sker i en automatisk biltvätt eller ”gör-det-själv-hall” med reningsanläggning. För att inte störa reningsprocessen bör bara de bilvårdsprodukter som anläggningen rekommenderar användas.

– När man ska tvätta bilen ska man åka till en tvätthall med reningsanläggning. Då förhindras spridning av metaller, oljeprodukter och övriga kemikalier till dagvattnet och sjön/andra vattendrag, fortsätter Anders.

Hammarö kommun rekommenderar att tvätta bilen när den är varm, och när det är varmt ute. Då fungerar tvättmedlen effektivare. Hammarö kommun tipsar även om att vaxa bilen regelbundet. På en vaxad bil fäster nämligen inte smuts lika lätt, vilket bidrar till mindre åtgång av kemikalier.

Att skölja av bilen med vatten (för att ta bort exempelvis löv, damm och pollen) hemma är tillåtet. Ställ då bilen på en grusad yta eller gräsmatta så inte vattnet rinner rakt ut i dagvattnet. Högtryckstvätt bör inte användas hemma då  miljöfarliga ämnen frigörs.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.