Det stora barnkalaset

Lördagen den 24 november arrangerades Stora barnkalaset i Skoghalls centrum. Kalaset är ett samarbete mellan Hammarö kommun och Svenska kyrkan på Hammarö och initiativet kommer från nykterhetsrörelsens projekt Hela människan.IMG_2186web

– Tanken var att ha ett kalas för alla barn mellan 0 och 12 år, säger Lottis Brohede som arbetar för Svenska kyrkan på Hammarö.

Lottis Brohede, tillsammans med Lena Larsson från Svenska kyrkan och socialförvaltningens chef Mikael Johansson, arbetade fram Stora barnkalaset som är ett gratisarrangemang för alla barn på Hammarö. Idén kom från Hela människans ”Se mig-vecka” och även i Arvika arrangerades Stora barnkalaset under den aktuella lördagen. Grundtanken med evenemanget är att försöka arbeta mot barnfattigdomen i Sverige.

– Barnfattigdom har alltid funnits, men det brukas uppmärksammas så här runt jul, säger Lottis. Det finns barn som inte kan gå på sina kompisars kalas för att de inte har råd med presenter eller som inte kan ha egna kalas. Tanken var därför att ha ett kalas för alla barn.

Dagen inleddes med att delar av Gretas orkester spelade barnsånger och Svenska kyrkans unga organiserade långdans. Sedan serverades grillad korv och dagen avslutades med teater i Skoghalls kyrka för de minsta barnen och bio i Folkets hus för de lite äldre.

– Responsen var bra, det var mycket positivt efteråt och vi serverade omkring 270 korvar, säger Lottis. Sedan måste jag säga att vi hade ovärderlig hjälp av Svenska kyrkans unga.

Nu hoppas arrangörerna på att kalaset ska bli ett återkommande evenemang.

– Vår förhoppning är att vi ska samma arrangemang nästa år och vad vi vet har har kommunen sagt ja, säger Lottis.

IMG_2188web

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.