Discjockey genom fyra decennier

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA

”Musik ska byggas utav glädje. Av glädje bygger man musik”. Kända rader från en populär schlagerdänga som skulle kunna vara ett motto för Hammarös egna DJ Göran Born.

Glädjen har alltid varit i fokus när det gäller Görans förhållande till musik. Och allting började en kväll i slutet av 70-talet när Unga Örnar skulle ha knattedisko och han fick frågan om att sköta musiken.

– Sen var jag fast. Det var bland det roligaste jag hade gjort, berättar Göran.

Då var han tretton år gammal. Nu, fyrtio år senare, jobbar han fortfarande som DJ.  

   Under en tioårsperiod hade Göran detta som sin heltidssysselsättning. Under de åren var han i stort sett bara hemma och tvättade och packade om efter en månad på Ibiza, en vecka i Åre och så vidare. 

– Men familj har alltid varit viktigt för mig, och jag kände att jag slarvade bort livet genom att leva som jag gjorde, berättar Göran som då sökte annan sysselsättning. 

   Sedan dess har han arbetat bland annat med radio och som lärare, och nu som IKT-utvecklare i Hammarö kommun. DJ-jobbet har han dock aldrig släppt, även om det idag bara är ett extraknäck. 

– Glädjen till musiken och att få ställa till med fest är det som driver mig. Sen spelar det ingen roll om det är på en nattklubb, ett bröllop eller en privat fest. Och som så många andra som har superkraften ADHD har jag energi så det räcker och blir över, skrattar Göran.

Göran Born har spelat i allt från svenska fjäll och kuster till Alperna och medelhavsländerna. I dagsläget försöker han hålla bokningarna till de veckor barnen är hos sin mamma. 

– Grabbarna är idag 14 och 17 år och klarar sig ganska bra själva. Men jag vill ändå finnas till hands de veckor de är hos mig, berättar Göran.

För att kunna göra så bra spelningar som möjligt gäller det att lyssna in sig på all ny musik som kommer ut. Och det är åtskilliga artister och låtar som lyssnats på genom åren. Bra för professionen som DJ men det har även gett Göran kunskap som han tar till vara i sin hobby, musikquiz. 

– Jag är med i laget Göranz, och vi tävlar på quizkvällar som några karlstadkrogar arrangerar regelbundet, säger Göran.

För att fira sina 40 år som DJ kommer Göran fram till påsk nästa år göra några nedslag på olika ställen han jobbat mycket med. Harrys i Karlstad, Nöjesfabriken, Branäs och O´Learys i Karlskoga till exempel. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.