Eftertraktade BMW-delar

Text: LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE HOLM

Nu har ligorna som stjäl bildelar vaknat till liv efter den gångna sommaren. I Karlstad har några BMW-bilägare blivit drabbade.

I skrivande stund har det inte rapporterats in några bilinbrott här på Hammarö men har de kommit igång i Karlstad är de tämligen säkert att de snart är här på ön. Ni som har dessa eftertraktade bilar bör se över var och hur ni parkerar era bilar för att försvåra för tjuvarna. Se till att bilen står där det är upplyst och helst inne i garage nattetid.

Många är de klagomål som kommit in till oss på polisen om ungdomar som härjar runt på sina mopeder, framförallt sena kvällar och nätter. I slutet av september gjorde polisen en insats här på Hammarö där vi fick fast några av dem. En bil registrerad som traktor och några mopeder hade blivit trimmade så att de nu blivit körkortspliktiga. Förarna var alltså ute och körde olovligt. Inte så smart gjort, tycker jag. Lika bra att påminna föräldrar om att de kan bli åtalade för tillåtande av olovlig körning. 

När det gäller skadegörelsen som skett har vi fått in en hel del tips på vilka förövarna kan vara. Vi har fått in både namn och registreringsnummer på de fordon som setts på platserna. Vi ska kalla in dessa personer till förhör så får vi se om vi kommer vidare i arbetet med att få slut på dessa meningslösa busstreck. Vi har även planerat in besök på skolorna för att prata direkt med ungdomarna. Det är nog nyttigt för dom att få höra vad de kan bli för konsekvenser av deras agerande. Både för dem och för deras förädrar.

Cykelstölderna har tyvärr börjat skjuta i höjden igen. Stölder har också skett ur några båtar där motor, GPS, fiskeutrustning och bensindunkar försvunnit. Annars verkar det som Båtsamverkan har gjort stor nytta när det gäller stölder från hamnarna. Men tänk att det ska vara så svårt att skilja på mitt och ditt. Är det inte dina saker så låt då bli dom. Svårare än så är det inte.

I slutet av oktober ska jag träffa kommunen och diskutera det fortsatta arbetet med medborgarlöftet. Tidigare gick kommunen ut med en enkät för att få reda på vad ni kommuninnevånare var oroliga för. Inbrott i villor lågt högt upp bland svaren. Glädjande kan jag säga att inte ett enda villainbrott har skett här på Hammarö i år. Däremot har vi haft två lägenhetsinbrott. Vi får väl se vad vi ska lägga fokus på framöver i vårt arbete för en ökad trygghet i vår kommun. 

magiska oktober ligger framför oss. För mig som är jägare är det snart dags för älgjakt. En av årets höjdpunkter. Då får jag samtidigt be er vara extra försiktiga i trafiken. Älgar och annat vilt rör sig på ett annat sätt när aktiviteten i skogen ökar. Tänk också på att all fallfrukt i villaträdgårdarna kan göra att ni får se dessa ståtliga djur på väldigt nära håll. Och har de ätit av fallfrukten kanske de inte beter sig riktigt som de brukar heller.

Be careful out there!

Lennart


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.