Eldsjäl i folkets tjänst

– Var får du all energi ifrån Magnus Moberg?

 Han har arrangerat Folkparkernas rikstäckande hundraårsjubileum, bombat Deje med stridsplan från andra världskriget och varit Sveriges yngste Folkets hus-föreståndare. Svetsaren Magnus Moberg driver Skoghalls Folkets, tveklöst ett av landets i dag mest aktiva Folkets hus, och drivkraften är människorna.

– Det ska vara ett folkets hus, jag vill ha ett levande hus, annars kan jag göra något annat, säger han.

 

Folkets hus-föreståndaren Magnus Moberg kommer från Deje och har en diger meritlista från diverse olika verksamheter. I grunden är han dock svetsare och hans karriär inom Folkets hus-verksamheten började egentligen med en del tristess i hemkommunen och en del jävlar anamma.

– Jag jobbade som svetsare på Kvaerner och blev irriterad på att det aldrig hände något i Deje, berättar han. Alla sa att det inte gick att göra något där och sånt gillar jag, det går jag igång på. Så jag hyrde Folkets hus i Deje för att visa att det gick att göra något. Jag hade några kalas där och på det första kom det 400 personer.

Tilltaget ledde till att han blev kontaktad av föreståndaren för Folkets Hus i Deje som tyckte att Magnus skulle gå med i föreningens styrelse. Han avancerade från kassör till ordförande och la ner stor mängder fritid på verksamheten.

– Jag drev Folkets hus ideellt kvällstid, så det var åtta timmar på Kvaerner och åtta timmar på Folkets hus och så höll jag på i ett år, säger han. Sedan bestämde de att de skulle anställa och så blev jag föreståndare, den yngsta i Sverige. Det var år 2000, jag var 29 år.

 

I fyra år drev Magnus Folkets hus i Deje och under den tiden hann han bland annat med att anordna Sveriges största utomhusbio.

– Vi visade Pearl Harbour på världspremiärdagen, säger han. Vi hade 1 756 personer, det har aldrig varit så mycket folk på en enskild visning tidigare.

Det höga antalet besökare kan möjligtvis ha berott på de aktiviteter som arrangerades i väntan på filmvisningen.

– Vi ville ha nåt lite häftigt innan filmen, säger Magnus. Så jag ringde flygvapnet som kom dit och flög fyra jasplan i formation över Deje. Sen var Militärhistoriska föreningen där med luftvärn från andra världskriget. Först flög de in med ett spaningsplan och sen med två stridsplan och bombade Deje. Då small det, billarmen gick i hela Deje.

Visningen var något av en succé, men konkursen för Deje Folkets hus var ett faktum bara några år senare. Man bestämde sig då för att göra ett sista försök att hålla liv i verksamheten och satte upp The Wall-konsterten.

– Vi hade totalt nästan 2 500 besökare på två dagar, säger Magnus. Det flög in en dam från England och bodde i tält på banvallen bara för att se föreställningen.

Verksamheten gick i all fall i konkurs 2004 och Magnus gick tillbaka till att jobba som svetsare, men han menar att Folkets hus i Deje hade kunnat räddas.

– Det blev ett kommunalt ägt kulturhus istället, säger han. Jag är lite allergisk mot kulturhus, kommunen ska ha en anställd där som har betalt per timme. Hade Folkets hus fått de pengarna istället så hade jag kunnat göra mycket mer. Startar de ett kulturhus här då slutar jag!

 

Men Magnus var inte ur rullorna länge innan han fick ett telefonsamtal från Sveriges Folkets hus och parker. Han fick ett erbjudande om att bli projektledare för Folkparkernas hundraårsjubileum 2005 och tackade ja.

– Jag körde det i ett år och sen började jag svetsa igen, berättar han. Men sen ringde de från ett nyrenoverat Folkets hus i Bräcke i Jämtland och frågade om jag vill bli verksamhetsutvecklare där. Jag körde det hela 2007, men det var inte riktigt vad jag ville, det var för långt hemifrån. Så jag flyttade hem igen och började svetsa.

2008 blev Magnus erbjuden ett vikariat som föreståndare för Skoghalls Folkets hus. Det hela blev sedan en fast tjänst och sedan dess har han varit kvar på Hammarö och satt sin egen prägel på verksamheten, även om han menar att det ska vara besökarnas preferenser som till stor del ska styra.

– Den största skillnaden sedan jag kom hit är att vi har renoverat foajén, säger Magnus. Jag tycker det ska synas att det händer något här. Jag vill ha ett levande hus, så det är jättebra om folk säger vad de vill ha här. Framförallt är det intressant att veta vad de som inte kommer hit skulle vilja ha för att komma hit. Det här är ju folkets hus, det är inte mitt hus.

När det kommer till kommun och näringsidkare på ön tycker Magnus att relationerna fungerar bra.

– Det känns som att kommunen uppskattar det vi gör här, vi har ett bra samarbete med kulturchefen och även med handlarna.

 

Verksamheten är överlag ganska bred och Magnus menar att huvudsyftet är att kunna ha kultur för alla. Dock fungerar det som överallt annars att det stora måste bära det lilla.

– Vi måste ha att det kommer 200 personer på stora filmer för att kunna köra smalfilmer för 15 personer, säger han. Det här är en jättekonstig verksamhet, det finns inte två lika dagar. Jag kan ha modevisning, linedance och Rotarymöte samma dag, men det är roligt att inga dagar är lika och att man träffar så mycket folk.

Han försöker också utnyttja potentialen i huset till max.

– Vi har så många lokaler som passar till olika saker och det är kul när det kommer nya hyresgäster, säger han. Många vet inte om det går ihop med en lokal, men då kan jag alltid deala, det finns olika taxor och föreningslivet har alltid mycket billigare hyra. Sen har jag kört en del privata barnkalas, det är också lite billigare för jag vill inte att det ska vara en klassfråga att kunna ha kalas.

På gång just nu är bland annat Nostalgi i parken som kommer att hållas under sommaren, men Magnus har också en annan idé som han vill få till stånd.

– När jag var i Bräcke vill jag ha en drive in-biovisning på skoter, men det fick jag inte, säger han. Nu funderar jag på att ha drive in i båt, ha en storbildsskärm och att folk sitter i båtarna och kollar. Det skulle vara fränt.

 

Privat har Magnus en fascination för USA och han har korsat Atlanten fler än en gång. Och målet är att se hela det förlovade landet.

– Jag har varit över 9 gånger, besökt 32 delstater och 47 städer, säger han. Jag ska se alla stater, Hawaii och Alaska får bli grand final.

Intresset för USA, berättar han, kommer sig av att hans mormors bror var emigrerade till Amerika 1929.

– Han har alltid varit en idol för mig, han var häftigare än jultomten när jag var liten. Han lärde inte sina barn att prata svenska och jag tyckte att han hade världens häftigaste motivering för det. Han sa: ”Jag sålde allt jag hade när jag var 17 år och satt på en båt i tre veckor. Inte trodde jag att jag flera år senare skulle kunna flyga hem på en stor fågel med 400 personer till”.

Magnus planerar en resa nästa år och då blir det Orlando, Colorado, Utah och Wyoming.

– Jag har lovat min gudson att vi ska till Disneyland, säger han.

 

Huvudpersonerna i förra numret, Fredrik och Mikaela Åhlin-Kottulinsky, skickade med en fråga till Magnus.

– Vad är det som driver dig att kämpa så mycket för andra?

– Det var en jävligt bra fråga, det har jag faktiskt funderat på själv. Det är roligt naturligtvis, men tanken har slagit mig att jag lika gärna skulle kunna arbeta tolv timmar om dagen för min egen skull. Men jag brinner för det här jag tycker Folkets hus är viktigt. När folk kommer med en blomma eller nåt för att tacka, då är man nöjd. Det är klart att jobbet står en upp i halsen ibland, men det gör väl alla jobb.

 

Magnus får även skicka med en fråga till nästa nummers huvudpersoner, konstnärerna Gunnel -, Maria – och Fredrik Otter.

– Vart hittar man inspiration och nya uppslag till att fortsätta måla?

Missa inte nästa nummer av Hammarönytt!

 

 

 

Namn: Magnus Moberg

Ålder: 41

Bor: Vistebo, Kil

Familj: Öppen för förslag

Gör: Föreståndare för Skoghalls Folkets hus

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.