Fiske, fritid och mer därtill

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

En butik på Skoghall, fylld till bredden med fiskespön, linor, rullar, drag, flugor, tafsar, krokar, knivar, flöten och inte minst kläder med inbyggt insektsskydd. Vi träffade Mikael och Leif på Bowe.

Det är nog fler än jag som förknippar Bowes butik på Skog-hall med enbart fiske. Men så fel jag hade. Butiken är visser-ligen full av allehanda fiskeprodukter från många av de största kända märkena inom gebitet, men här finns även fritidskläder och andra fritidsprodukter. Företaget Bowe Produkter AB har funnits sen 1979 då det startades av Bo Werner – Bowe – som sedan sålde det vidare till Arne Persson som ägde butiken i 17 år. Idag ägs företaget av Mikael Göransson och Leif Backman även om det bara är Mikael som finns på plats i butiken.

De har sex personer anställda som håller ordning på lager och packar ordrar. Från att ha varit enbart grossist med kunder över hela Sverige har nu Bowe en butik på Skoghall. De är återförsäljare för bland annat
Loop, Livingston, Lures, Attraqua, Balzer och Insect Shield.

Loop är det märke som många fiskefantaster sätter högst och Bowe är Pro Shop för märket.

– Närmaste butik för Loop-produkter finns i Vänersborg åt söder och Borlänge i norr så vi ligger ju väldigt bra till här, berättar Mikael Göransson.

Nu är det inte Loop som väcker mitt intresse utan Insect Shield. Ett märke som borde intressera alla som gillar att vara utomhus under sommarmånaderna. Sommartid är ju högsäsong för mygg, älgflugor, orm och fästingar, och det är just då som Insect Shield ska användas. Ett preparat taget ur blomman krysantemum vävs in i tyget gör att sommarens plågoandar håller sig på minst 20 centimeters avstånd.

Medlet är effektivt och har använts av amerikanska militären i 15 år innan den blev tillgäng-lig för allmänheten. De kläder med Insect Shield som finns hos Bowe är inriktade mot jakt och fiske för både dam och herr. Det finns även andra produkter med insektsskyddet, till exempel en stor sjal och en picknickfilt. Bowe har sverigeagenturen för detta märke och allt som säljs i Sverige går alltså via Skoghallsföretaget. Preparatet sitter kvar i tyget minst 70 tvättar och sortiment-et kommer snart utökas med barnkläder och produkter för hundar. Andra kläder som passar utanför fiske och jakt kommer också att tas hem. Snart kommer även en klädkollektion för barn att finnas tillgänglig i butiken och i webbshoppen.

 

FAKTA: INSECT SHIELD

I den afrikanska blomman Krysantemum har man hittat substansen Pyretretum som har en doft som fästingar, myror, myggor, skalbaggar, ormar och många andra djur inte tycker om. Permetrin är den syntetiska formen av Pyretretum. Insect Shield behandlar textilfibrerna med Permetrin som effektivt håller skadedjuren borta. Insect Shield är en varumärkesskyddad metod för att behandla textiler med ett inbyggt insektsskydd. Ämnet är dödligt för insekter och fungerar som ett naturligt gift, men är ofarligt för människan och andra däggdjur. Insect Shield är godkänt att användas av gravida kvinnor och bebisar.

Insect Shield är godkänt i EU av European Chemical Agency i Helsingfors, Finland (ECHA) såväl som den amerikanska motsvarigheten Environmental Protection Agency (EPA).

 

Det kom en hel del fiskeentusiaster när Bowe hade demodag av Loop produkter.

Det blev även underhållning i form av musik och historier av Per i Vråa, mannen med grå tröja i mitten.

Det finns mycket att titta på hos Bowe även för oss som inte fiskar. Dessa färgglada rullar är bara ett exempel.

Mikael visar upp en sjal ur kollektionen av Insect Shield produkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.