Fjolårskalvar och jusseliner

Text: LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE

Det är många som inte kan skilja på mitt och ditt. Bland annat märks det på att cykelstölderna nu har skenat iväg.

Under perioden 1-28 maj har det anmälts 15 cykelstölder på Hammarö, och jag tycker det är 15 för många. Här har det till dags dato inte stulits några båtar än, och med båtsamverkan hoppas jag att att det fortsätter så. Men det gäller att hålla extra koll på sin båt, båtstölder har nu skett i Karlstad och det är ju väldigt nära oss. Vid två båt- och båtmotorstölder fick vi snabbt fatt i gärningsmännen tack vare tips från allmänheten, och ägarna fick tillbaka sina båtar ganska omgående. Glädjande nog, om man nu kan uttrycka sig så i såna här lägen, är att det inte var någon utländsk liga. De är mycket svåra att komma åt. 

Nu är vi inne i den tiden på året då viltolyckor ökar markant. Det beror på att älgkorna och rådjuren nu stöter bort sina fjolårsungar, vilka ofta beter sig ganska vilset i naturen. Här på Hammarö har vi gott om vilt, och tänk på att de är mest aktiva i gryning och skymning. Så ta det lugnt i trafiken. 

   Nu har även andra djur i våra skogar fullt i sina barnkamrar. Du som har hund – håll den kopplad när du är ute och går. Som hundägare har du så kallat ”strikt ansvar”, vilket innebär att du kan hållas ansvarig för skada hunden orsakar. På Hammarö måste hundar vara kopplade på offentlig plats inom detaljplanelagt område, områden utanför detta som jämställs med offentlig plats samt på badplatser. Du får heller inte ta med din hund till begravningsplatser och kyrkogårdar.    

I min förra krönika nämnde jag ordet jusselin, och via Facebook fick jag frågan vad det var för något. Jusselin är synonymt med individ, och behöver inte alls vara med en negativ klang. Man kan närmast likna det med spelevink. 

Det jag nu vill prata om är egentligen inte något polisiärt ärende, men jag vill ändå lyfta det här med att tvätta bilen hemma på tomten. Gör inte det! Vattnet rinner orenat ut i våra vattendrag. Var rädd om vårt friska vatten så vi kan fortsätta bada i våra fina sjöar.

Jag har hunnit med den årliga fiskeresan med fiskegänget. Och jag måste säga att det var väldigt lyckat. Vi fick mycket fisk, framför allt torsk och hälleflundra, och har nu fyllt frysarna inför nästa fiskeresa. Och om några veckor hägrar sommarsemestern. Det innebär att vi hörs igen först till hösten.

Be careful out there!

Lennart   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.