Församlingen inför alkoholfritt alternativ

Vin och osyrat bröd. En tämligen enkel kombination kan tyckas.

Men i sitt sammanhang, en del av ett heligt sakrament.

-Vi håller på att testa olika alkoholfria alternativ, berättar Regina Piscator, tillförordnad kyrkoherde i Hammarö församling.

Nattvarden hänvisar till den sista kvällsmåltid som Jesus delade med sina apostlar. Av hävd och tradition har vinet en viss alkoholhalt. Men det finns inga krav på detta. Dock måste vinet ursprungligen ha haft en viss alkoholhalt som sedan sänkts genom så kallad avalkoholisering eller att man helt enkelt spätt ut vinet med vatten.

– Det duger alltså inte med svart vinbärssaft, betonar Regina Piscator.

Tanken med ett alkoholfritt alternativ till nattvarden är långt ifrån ny. Alternativ finns redan idag. Men förutom de religiösa kraven har församlingen och Svenska kyrkan anammat riktlinjer för hållbarhet och etisk konsumtion.

– Det innebär bland annat att de viner vi köper in måste vara ekologiskt framställda eller Fair Trade-märkta.

Den stora utmaningen har dock varit av ett mer praktiskt slag. Eftersom det är alkoholen i sig som konserverar vinet har ett alkoholfritt vin ganska kort hållbarhetstid.

-Det surnar fort, och vi vill ju inte hälla upp ättika i kalken. Numera är det vanligt att man bara doppar oblaten i vinet, och därför går det åt väldigt lite vin i församlingen, säger Regina Piscator.

– Tanken är att vi ska gå över till alkoholfritt vin i så stor utsträckning som möjligt.

Regina_nattvard_WEBB Regina_vinet_WEBB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.