Förskolornas framtid

Text: KRISTINA   Foto: PRIVAT

Snart står Annebergs förskola klar för inflyttning. Och om drygt ett år även Mörmoskogens. De mindre villaförskolorna samt de tillfälliga paviljonger som används idag kommer avvecklas. Och några avdelningar från andra förskolor flyttas.

Av ekonomiska skäl har Hammarö kommun tvingats minska antalet förskoleavdelningar från 72 till 68. På grund av maktskiftet har processen tagit lite längre tid än det var tänkt. Men nu är bildningsnämnden eniga i sitt beslut om hur kommunens förskolebarn kommer att placeras. 

Till Annebergs förskola som planerar att öppna i maj nästa år flyttar Vårstigen (fem avdelningar), Lillmossen (en avdelning), Skogsdungen (en avdelning), Kantarellen (en avdelning) och Mörtvägens paviljonger (två avdelningar). 

Till Mörmoskogens förskola som beräknas stå klar i slutet av 2021 flyttar förskolorna Götetorp (fem avdelningar), Skattkistan (två avdelningar), Lilla Bruket (fyra avdelningar) och avdelningen Hyddan från Mörmo förskola.

   I det ursprungliga förslaget skulle även Nolgårds förskola stängas, men där har kommunen nu gett klartecken för nybyggnation av bostäder, vilket innebär att underlag för en förskola kommer finnas. 

– Tanken är att personalen ska följa med sina respektive barngrupper för största trygghet i flytten, berättar Lillemor Larsson. 

Reaktioner från föräldrar har inte saknats. Elina Petrakos har en dotter på Hyddan som enligt plan nu ska flyttas till Mörmoskogens förskola i januari 2022.

– Vi föräldrar är besvikna över att vi inte fått någon som helst information om det här. Vi fick veta att Hyddan berördes via media. Vi upplever att det är för att vi inte ska försöka påverka beslutet. Vi mailade flera politiker och har fått samma standardsvar utan svar på våra frågor, berättar Elina Petrakos. 

Föräldrarna har lämnat in en namninsamling där de protesterar mot att Hyddan ska flyttas, och de tittar på möjligheten att överklaga beslutet. 

– De säger att de gör det här av ekonomiska skäl. Vi har begärt ut underlag på detta, som kalkyler, men det finns visst inga, berättar Elina. 

När och varför avdelningen Hyddan kom med i planerna har de heller inte fått svar på. 

– Pedagogerna som arbetar på Hyddan kommer inte flytta med säger de. Och kommer barnen fortsätta vara en barngrupp eller kommer de splittras? Vi vet ingenting, vi har inte fått någon som helst information. Det här blir ju en stor förändring för oss. Vi förstår att det kanske måste ske, men vi vill inte bli överkörda utan informerade. Och ska vi verkligen få information via massmedia? Hanteringen är otroligt oproffsig och ingen står till svars. Inte konstigt att det blir oroligt, fortsätter Elina som känner sig mest besviken på att politikerna inte lyssnar och tar dem på allvar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.