Från dosett till robot

Text och foto: KRISTINA

På fettisdagen skulle Hemtjänsten och Socialpsykiatrin fira att de sedan februari 2017 köpt in
totalt 20 robotar för automatisk utdelning av medicin. Det hann dock bli 21 stycken innan tårtan skars upp.

Att använda robotar eller läkemedelsautomat vid utdelning av medicin är ganska vanligt i Sverige idag. Den läkemedelsautomat Hammarö kommun använder sig av är en uppfinning från Finland, där en tidigare Nokiaanställd ingenjör kläckte idén. Fördelarna med roboten är många för brukare, vårdpersonal, vårdgivare och anhöriga. Roboten placeras i vårdtagarens hem och var fjortonde dag laddas den med en dosrulle läkemedel. Roboten har en trådlös förbindelse med ett distansvårdsystem. När det är dags att ta sin medicin piper den till och en knapp tänds. När knappen trycks in matas rätt dospåse ut. Sker inte detta kommer flera påminnelser, och roboten blir mer och mer högljudd. Tas inte medicinen inom rimlig tid går ett larm till hemtjänsten som åker ut till brukaren, vilket innebär att roboten även blir ett trygghetslarm. Skulle det bli strömlöst går den över på batteridrift som håller ett dygn.

– Personerna som använder läkemedelsautomaten får en ökad självständighet samtidigt som vi spar hembesök till de personer som faktiskt inte längre behöver dem, eller kan få besök och hjälp med annat när det är lugnare under dagen, berättar Catarina Löfkvist, utvecklingsledare Socialförvaltningen. 

Att medicin tas vid rätt tidpunkt är ofta viktigt. Och det är ju inte möjligt för vårdpersonal att vara på många ställen vid samma tidpunkt.

– Roboten ersätter inte personal utan gör det möjligt för oss att bättre planera insatserna bättre, berättar Alexandra Strandberg, medicinskt ansvarig sköterska. Vi har märkt att roboten minskar stress hos både brukare och anhöriga såväl som vårdpersonal, fortsätter hon.

– Det finns många läkemedelsautomater på markanden, men ingen på så här hög teknisk nivå, berättar Moen Tememi, larmteknikern som är mycket nöjd med robotarna. Skulle medicinpåsarna trassla och inte komma ut, så styr teknikerna rätt dem från Finland, berättar en imponerad Moen vidare. 

Mia Hernell Blomqvist, Alexandra Strandberg, Catarina Löfkvist och Moen Tememi.

Catarina demonstrerar hur automaten fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.