Franska knutar och penseldrag

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

Vi går runt och tittar på den konstutställning som just nu visas på Svenshults bygdegård. Bakom alstren står Solweig Nyström som visar sina tavlor gjorda i blandteknik. Sina konstverk signerar hon med Solmari och årtal.

85-åriga Solweig ställer ut sin konst för allra första gången. Det är en unik samling hon visar upp. De är gjorda i en blandteknik där både broderi och målning ingår. Små, ofta underfundiga, textrader finns med som en del av motiven. 

– Jag skapar alltid efter de idéer som kommer upp i huvudet och då bara gör jag det som faller mig in, berättar Solweig.

Skaparintresset har hon haft med sig sedan barnsben. Men det var egentligen inte tavlor hon ville göra. I stället vävde hon och gjorde lite annat smått och gott. 2014 fick hon möjlighet att tillsammans med Annika Eriksdotter och fyra yngre flickor vara med i ett sömnadsprojekt. Tillsammans gjorde de ett bildkollage som idag hänger på Hammars gård.

Intresset för denna typ av skapande var väckt och nu började Solweig måla hemma på sin kammare. De femtiotal tavlor som visas upp på utställningen är alla gjorda från det året och framåt. Hon målar på tyg med textilfärg och broderar delar av tavlan, ofta med det stygn som kallas fransk knut. Det är mycket humor i bilderna, smilbanden åker upp mer än en gång under tiden vi kikar runt.

Solweig är en riktig hammarötass som vuxit upp i trakterna runt Östanås. Det var även där i ett av sin farbrors gamla uthus som hon hittade gamla jutesäckar. Dessa hade farbrorn använt för att frakta säd i till kvarnen.

– Det låg faktiskt några korn kvar i säckarna när jag tog hand om dom, berättar Solweig skrattande.

Dessa säckar tvättades och klipptes till och monterades på tretexskivor för att sedan bli till nya konstverk. Hennes pappa var fiskare här på ön och ett av motiven är hans fiskebod på Brännäs som finns kvar än idag.

Solweig var nära vän med Sven-Erik Magnusson så när han gick bort 2015 ville hon göra någon form av hyllning till honom. Det resulterade i att några av Sven-Ingvars låttitlar blev till tavlor. Mycket träffande motiv.

Den här utställningen pågår torsdag till söndag fram till andra oktober. Den är väl värd ett besök. 

Solweig Nyström framför några av sina verk.
Sin nära vänskap med Sven-Erik Magnusson fick henne att skapa dessa tavlor som ett minne efter att han gått bort.
Del av konstutställningen.
Del av konstutställningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.