Fritidsbanken invigd i centrum

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

För att kunna ha en aktiv fritid behöver du inte längre fylla upp förråd och källare med en massa sport- och fritidsartiklar. Den 18:e augusti öppnade Fritidsbanken upp sin verksamhet på Skoghall. Fritidsbanken är en verksamhet som växer över hela landet och finns från Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder. I dagsläget finns 47 butiker där Skoghall är en av de senaste.

Här lånar du sport- och fritidsprylar precis som på ett bibliotek, och lånetiden uppgår till 14 dagar. Utbudet kan variera
från ort till ort, och meningen är att du ska kunna låna allt från skridskor, fotbollsskor, kubbspel och skidor till tält och kickboards. Allt lånas ut gratis och det mesta är skänkt av privatpersoner.

Idén till fritidsbanken föddes i Deje 2013 av diakonen Carina Haak. Det är miljötänk i modern tappning. Varför slänga urväxta sportprylar eller saker man tröttnat på om det kan vara till glädje för någon annan?

Kläder tas däremot inte emot. Det blir för mycket pyssel med tvätt och lagning. Övrig utrustning får en andra chans och slängs om det blir förstört.

– Ja, man får låna gratis och går det sönder blir man inte ersättningsskyldig säger Eva Amundsson som är platsansvarig för butiken på Skoghall. Dessutom får vi hoppas att den som lånat haft väldigt kul under tiden, fortsätter Eva.


Eva Amundsson, platsansvarig för Fritidsbanken och Lennart Asmussen i den nya lokalen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.