Fruktstopp på skoltid

Inplanerade fruktstunder har länge varit en självklarhet i skolorna. Men nu är det definitivt slut på det i Hammarö kommun. Sist ut är Mörmoskolan.

Många skolor, däribland de i Hammarö, har sedan lång tid tillbaka sagt till föräldrarna att de gärna kan skicka med frukt till sina barn. Fruktätandet har sedan skett på lektionstid.

– Men det har alltid varit frivilligt, betonar Ingbritt Andersson, rektor vid Mörmoskolan F6.

Skillnaden nu är att barnen får äta sin medhavda frukt på rasten istället. Enligt Ingbritt Andersson gör man ändringen av flera anledningar:

– Skolan ska vara avgiftsfri, skollagen är väldigt tydlig på den punkten. Dessutom har inte alla föräldrar skickat med frukt alla dagar vilket skapat diskussioner om att de barnen kunnat känna sig utpekade. Det har också tagit mycket tid från lektionerna. Sammanräknat kan det röra sig om en timme under en vecka.

*Hade det inte varit enklare att skolan köper in frukt?

-Som jag ser det har vi inte råd med det.

Maria Kjällström är bildningsförvaltningens chef och den tjänsteman som ytterst ansvarar för skolfrågor i Hammarö kommun.

-Beslutet tas av varje skola, och mig veterligen är Mörmoskolan den sista skolan som tagit det beslutet.

*Varför har fruktätandet skett på lektionstid?

-Jag tror det är rest från gamla tider då man tog med sig ett mellanmål till skolan. Sedan har den traditionen följt med trots att barnen idag får upp till tre mål mat om dagen. Inga barn ska behöva gå hungriga i våra skolor.

web_Illustration_appple_utan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.