Gamla Hammarö sparat i arkiv

I sommar bjuds det på fotoutställning på hembygdsgården. Bilder från tre teman finns representerade: Sport, jordbruk och kommunikationer.

Lövnäs hembygdsföreningens fotoarkiv är minst sagt digert.

– Jag räknade en gång och kom till 23 000 bilder, berättar Roland Nilsson som ansvarar för urvalet till sommarens utställning.

Turligt nog – för såväl föreningen som kommuninnevånarna – är materialet prydligt arkiverat och förvarat. Fotosamlingen ligger dock inte och samlar damm. Regelbundet tas valda delar fram och visas upp, bland annat vid de populära stillbildsvisningarna på Folkets hus. Hembygdsföreningen får fortfarande bidrag till samlingen. Fast det sker med förbehåll.

– Vi vill veta årtalet. Om det är personer på bilden vill vi veta namnen, berättar Roland Nilsson och förklarar att det gjorts många identifieringsförsök av gamla bilder, med tonvikt på skolfoton och liknande från 1920- och 1930-talet.

– De som känt igen någon har kunnat fyllt i namnet under bilden. Men jag tror vi fått fram det som är möjligt nu, för varje år faller det ifrån fler och fler som kan bidra med information.

Även det motsatta förhållandet kan förekomma. Roland Nilsson ger ett exempel:

– Det fanns en brandstation på Lövnäs, Inte något märkvärdigt hus kanske, men intill fanns ett 15 meter högt torn som användes för att torka slang i. Jag har inte lyckats få tag i en enda bild av den, berättar han.

Utställningen på Lövnäs hembygdsgård öppnar söndagen den 16 juni och finns sedan till beskådan under onsdagar fram till och med augusti månads utgång.

Cyklister

Bilden är tagen någon gång under 1950-talet, troligen på Mörmovägen. I skogen längst bak i bild återfinns nu Mörmoskolan.

– Jag känner igen hjälmarna, de låg som små korvar på huvudet, säger Roland Nilsson.

 

Taxi

Kollektivtrafiken till och från Hammarö bestod under under 1920-talet av ett bussbolag som ägdes av Bröderna Bråth.

– Bilden är tagen på Stora torget i Karlstad, men bussarna var stationerade i ett garage på Lövnäs. Bröderna Bråths bussar ersattes senare av NKIJ-bussarna.

2 thoughts on “Gamla Hammarö sparat i arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.