Gästkrönika – Mattias Sandberg

Träning som självklarhet

Varför ska man träna? Svaret kan tyckas vara självklart. Enligt min erfarenhet gör nio av tio det av två huvudanledningar: Dels för att gå ner i vikt, behovet brukar ligga kring 4-6 kg. Och dels för att få mer muskler och ”omforma” sin kropp.
När man väl ser på resultatet är svaret långt ifrån lika självklart. Allt för få lyckas att nå sina mål utan hjälp. Kanske ska svaret formuleras på ett annat sätt? För många är det första, stora delmålet att överhuvudtaget komma igång och träna, att sätta undan tid. För träning kräver tid. Men det tar ännu längre tid att lära sig träna. Det är här som professionell hjälp är till störst nytta. Ett personligt utarbetat träningsprogram kan innebära skillnaden mellan succé och fiasko.
Träningstrenden i Sverige håller i sig, och växer sig större för varje år. Allmäntillståndet för genomsnittssvensken är dock inte så bra. Skador och känningar i knä, nacke, axlar och rygg är vanligt. Oavsett var symptomen sitter rekommenderar jag (nästan) alltid att man lägger en hel del tid att bygga upp bålen. Tänk dig en kropp som bara hålls upp av ryggkotpelaren, så förstår du kanske hur viktigt det är att träna bålstabilitet. Bålen är navet i kroppen, och en förutsättning för i princip alla stora rörelser vi gör; golfsvingen såväl som snöskottningen. Men detta sagt vill jag samtidigt betona att man inte enbart ska träna bålen. Nyckeln till en bra träning är att variera motståndet och ibland helt låta musklerna vila. Då har du störst möjlighet att nå ditt mål.

Lycka till därute och glöm inte: ”Vad är det värsta som kan hända?” Fundera på det ett tag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.