Gästkrönika – Torbjörn Stenwreth

Utveckla ledar- och medarbetarskapet genom ökad självinsikt

Sommar! Härligt!

Årstiden vi ser fram emot med sol, värme, ledighet och att umgås med familjen, släkt och vänner!

Men DU – glöm inte att umgås med dig själv också! Det är lätt att alla aktiviteterna tar över helt och hållet. Nu när vi har chansen till återhämtning och njutning är det många som kör ett totalt ”reis” och vill på något sätt visa att ”nu jävlar ska vi göra allt vi inte hunnit med under övriga delen av året”. Varför?

Prioritera och sortera

Året runt skapar jag tid för reflektioner med mig själv. Och sommaren, med en längre ledighet, är perfekt för att träna på ökad självinsikt. Mycket av återhämtningen får jag när jag reflekterar över en händelse som jag sedan värderar för att kunna bekräfta om det var bra eller inte. Utifrån det sorterar jag bort eller tar till mig händelsen för att stärka min självinsikt om vad jag upplevt, tycker om och vad jag mår bra av. Jag söker hela tiden det positiva som jag vet ger mig energi. Det utvecklar också min förmåga att styra och leda mig själv för att också på bästa sätt kunna samverka med andra människor. Min identitet växer. I min prioritering och sortering ingår även vikten av att välja vem eller vilka jag trivs att umgås med eller inte. Jag säger inte att jag inte tycker om de som jag inte vill träffa oftare, vilket ofta missförstås, utan det är en ren prioritering som är nödvändig för att inte köra slut på mig.

Det här sättet att tänka och leva på skulle flera söka och försöka uppnå istället för att ätas upp i sin tillvaro när de gör det som de många gånger inte vill eller känner för.

Position eller roll och funktion

Ledar- och medarbetarskapet är för mig absolut något som sitter ihop och inte går att separera. Tyvärr finns det mer att önska här och i flera decennier har vi agerat utifrån att ledarskapet är en enskild position och ofta med ett bättre vetande. Detta har lett till att vi kan likna detta ledarskap med mer auktoritärt beteende, som på sikt ger ökad passivitet bland medarbetarna. Det jag står för är att alla ska arbeta med sin egenutveckling genom att öka självinsikten, kombinerat med övrig utbildning. För mig är ledarskap att ”skapa ledare” i våra verksamheter. Ju fler som kan leda sig själv och säga vad som stimulerar och attraherar dem utifrån deras egen bedömning och förutsättningar, ju bättre affärsutveckling kan jag se på mina kunder. Tron på alla individers möjlighet till att utveckla och att utvecklas får därför aldrig tas ifrån dem utan ska kontinuerligt bearbetas och stärkas.

”Önskar man andra framgång mår man själv väl”

(Gunnel & Kjell Swärd)

Ha en fortsatt skön sommar!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.