Gästkrönika – Torbjörn Stenwreth

Utveckla ledar- och medarbetarskapet genom ökad självinsikt

Min ökade självinsikt har gjort att jag prioriterar att göra det som jag mår bra av. Men hur många gör så?

Jag möter tyvärr alltför många som inte mår bra i sina relationer, på jobbet eller privat. Materiellt har vi det bra men relationsmässigt finns det mer att önska. Inte minst relationen till oss själva.

Många servar andra, på bekostnad för sig själva, och ofta utan att inse att man själv är en del av problemet. Symptomen grundar sig i en låg självinsikt.

Ökad självinsikt ska därför ingå i alla ledares och chefers utveckling, anser jag. Att hitta sig själv och sina styrkor och begränsningar är avgörande för om han eller hon i nästa steg ska kunna bygga ett bra team av sina medarbetare. Vet du inte vem du är, vad du står för och vad du mår bra av, blir det svårt att hitta rätt bland dina medarbetare.

En chef sa till mig en gång; ”Du är att en riktig livsnjutare du Torbjörn”, med en något hånande ton.

Jag har tydligen varit naiv, tänkte jag, och trott att livet har gått ut på det och inte att det ska vara en ständig kamp, negativt och tråkigt. Men när hon ställde frågan blev jag snopen, och sedan kom ett uppvaknande som jag tänkt på många gånger och som absolut har bidragit till min stolta livsfilosofi. En filosofi som fortfarande grundar sig i att tänka positivt och söka det som jag är bra på, mår bra av och där jag finner ökad energi. Energi som jag behöver när det går emot, vilket det alltid gör för alla ibland. Det som är bra är att min lägstanivå är högre än tidigare, vilket gör att jag inte är lika känslig som tidigare i mitt humör. Jag blir mer sällan arg idag har jag märkt och väldigt sällan pressad och stressad. En fin konsekvens av ökad självinsikt tycker jag.

Till läsarna;

Fundera gärna över denna text och ställ dig frågan om du känner igen dig på något sätt. Har du upplevt något liknande som jag gjorde med min chef till exempel?

Agerade du på något sätt?

Om du inte agerade, vad skulle du kunna ha gjort när du tänker till i efterhand?

Eller har du funderat över när du mått bra eller dåligt på jobbet t ex och vad det berodde på?

Må gott och tänk på; ”Njut av nuet – det går inte i repris” (Gunnel & Kjell Swärd)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.