Generationsskifte i rökeriet

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA

Vi kliver in i den lilla butiken som Lillängshamnens fiskrökeri nu har renoverat. Och kanske var det på tiden. De har funnits här i över trettio år.


Grundarna till fiskrökeriet
är bröderna Göran och Krister Fransson, men idag har Kristers båda söner Andreas och Adam tagit över driften. Även om det är den yngre generationen som driver företaget finns Göran och Krister fortfarande med, fast nu i bakgrunden. 

– Andreas har gått in som företagets VD och jag är produktionschef och rökmästare, berättar Adam som HammaröNytt fått nöjet att prata med.

Vi sitter i den nyrenoverade butiken som öppnade upp några veckor före påsk. Här inne kan du handla deras produkter. Allt förpackat så att det ska vara lätt att ta med sig, och alla förpackningar är gjorda av återvunnet material. De samarbetar också med några lokala matproducenter som Lövnäs musteri och Tappers ölbryggeri, vars produkter också finns i butiken.

– Vill du hellre äta din lunch på plats finns ett tjugotal platser inne i butiken och ett trettiotal platser på altanen utanför, berättar Adam stolt.

Läget vid vattnet i Lillängshamnen känns perfekt för en sådan här butik. Granne med bad- och båtbussarna, alla båtägare och de som bor i området gör att de är lättillgängliga och det perfekta valet för den som vill ha en god och nyttig lunch snabbt.

– Vi säljer lättare luncher, men är ingen restaurang, påpekar Adam. 

Han berättar vidare att planerna ligger åt det hållet men att det i dagsläget är långt kvar innan det kan gå i lås. Lokalerna de har idag är för små för produktionen, och det letas för fullt efter en lösning på problemet. Några uppslag finns men inget är bestämt i skrivande stund. När lokalfrågan är löst är det tänkt att den nuvarande butiken ska byggas om till restaurang. Något som däremot är helt klart, är att de till sommaren kommer öppna upp en glasseria utanför butiken. 

– Här kommer vi sälja glass i allehanda former och även enklare luncher. Men vi hoppas självklart att glassen blir det som kommer dra folk, berättar Adam. 

Lillängshamnens Fiskrökeri är världskända i hela Värmland. Deras produkter säljs över hela länet. Och deras marknad har utökats, nu kan man hitta deras varor från Stöllet i norr, ner till Västra Götaland och ända till Stockholm hos ICA-handlare och många restauranger.

– Om man tänker på att det bor cirka 270 tusen personer i hela Värmland är det rätt häftigt att vi under julen 2018 sålde cirka 260 tusen portioner lax, berättar Adam stolt.

   De jobbar även med att ta fram nya produkter. Bland annat en laxrulle och nu senast Lillängshamnens egen lyxiga smörgåstårta fylld med läckerheter från havet och toppad med Vänerlöjrom. 

Idag fiskar de ingenting själva utan anlitar en fiskare från Mariestad. Hans fiskebåt ligger vid bryggan utanför då den inte är ute på Vänern. I näten får de med sig gös, abborre och lax som sedan säljs i butiken. 

Drygt 15 personer arbetar idag inom företaget. Med uppemot 120 sålda luncher per dag behövs det personal som snabbt kan tillgodose kunderna, och ansvarig för själva butiksdelen är Moa Kraméus. Det är hon som tillsammans med de andra bakom disken är ansiktet utåt för fiskrökeriet. Och det gör hon bra. Här syns bara glada leenden och här är rent och fräscht. Så för alla som älskar fisk, och lax i synnerhet, är det här det givna utflyktsmålet.

Moa Kraméus och Adam Fransson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.