God fortsättning!

Text: LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE

Var uppmärksam på nya lagar! Från 1 februari får du inte ens hålla i en mobil när du kör. Medborgarlöftet är förlängt med två år, och vi fortsätter kampen mot inbrott i villor och bilar.

Jag vill börja med en varning. En liga som stjäl ur BMW-bilar härjar just nu i Västeråstrakten, och vi vet att de brukar röra sig längs E18. Vi har ju haft en sådan liga här tidigare med 5-6 inbrott i bilar. Så alla BMW-ägare bör hålla extra uppsikt över sina bilar då vi har anledning att tro att de kommer att besöka även Hammarö framöver.

Nytt år och nygammalt medborgarlöfte. Polisen och Hammarö kommun har valt att förlänga det befintliga medborgarlöftet i två år till. Det är alltså stölder och inbrott samt alkohol- och drogrelaterad brottslighet vi fokuserar på. Socialförvaltningen märker tyvärr en uppåtgående trend av droganvändning bland ungdomar på Hammarö. Vi fortsätter röra oss i brottsdrabbade områden på Hammarö och uppmanar till grannsamverkan. Jag fortsätter trycka på att hjälpa varandra, speciellt när grannar reser bort. Ta till exempel in post, släng lite sopor och skotta snö, allt för att det ska se bebott ut. Att skaffa larm och ha lampor på timers är också bra tips. Vi vill ju inte göra det lätt för tjuvarna.

I december begicks fem villainbrott på Hammarö. 14 stycken totalt under förra året. Det är klassiskt, tjuvarna passar på när man är bortrest. Oftast genom sovrumsfönster som av någon anledening oftast är olarmade. Och det är även där många förvarar sina värdesaker. De tar inte tv, datorer och sådant längre. Guld, juveler och kontanter står högst på listan. Jag uppmanar dig att DNA-märka dina värdesaker så vi har en möjlighet att återlämna stöldgods till rätt ägare. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag så hjälper de dig med detta.

Två nya lagar är aktuella att berätta om också. Den ena är att 1 februari kommer ett förbud mot att köra motordrivet fordon med mobil i handen. Man behöver alltså inte ens prata i den för att det ska vara olagligt. Lagen Olaga integritetsintrång trädde i kraft 1 januari och innebär att skyddet för den personliga integriteten stärks. Det är nu straffbart att sprida vissa typer av bilder, till exempel på någons helt eller delvis nakna kropp, eller andra uppgifter om någon annan, till exempel om någons sexualliv eller hälsotillstånd. Straffansvar gäller endast om spridning är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften gäller.

Nu drar jag till Karibien på semester. Vi hörs i mars igen!

BE CAREFUL OUT THERE!

Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.