Gråmånaden november

Text: LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE

I takt med att mörkret faller blir risken större att drabbas av de ljusskygga individer som inte riktigt trivs i dagsljus.

De jag syftar på är de som med hjälp av mörkrets skydd gör inbrott, stjäl och gör andra saker som inte hör hemma på den rätta sidan av lagen.

I skrivande stund har det bara de senaste tio dagarna skett inbrott i 22 stycken BMW-bilar i vår närregion. Samma tid förra året härjade en BMW-liga här och troligtvis är de nu tillbaka. Det verkar vara på beställning många av delarna plockas ur bilarna men oftast är det rattar och GPS-er som stjäls. Här uppmanar jag er som har bilar som ligger i riskzonen att se över hur och var ni parkerar dessa. Absolut bäst är i garaget men att sätta upp bra belysning ute där bilen står och kanske till och med kamera kan hjälpa långt. Kom bara ihåg att ska ni filma får ni bara filma det som sker på er tomt.

I skydd av mörkret ökar också villainbrotten. Nu är Hammarö rätt förskonade med endast fyra inbrott hitintills i år. Här finns också mycket man kan göra för att förhindra att objudna gäster tar sig in. Ska ni bort på semester så se till att någon granne ser till huset. Låt någon parkera sin bil på er uppfart, låt några lampor gå på timers och se till att tömma brevlådan. Det är också bra att skaffa larm till huset. Var också uppmärksam på de små förändringar som kan ske vid huset. Ligger det ett mynt på trappan? Har någon flyttat på stegen eller ändrat läget på någon kruka kan det vara tecken på att någon varit där och rekat. Lägg inte heller ut något i sociala medier under tiden ni är borta. Vänta tills ni kommer hem igen med att publicera semesterbilderna annars vet ju alla att ni är bortresta. Och som jag redan nämnt, grannsamverkan är oerhört bra.

Det rån som skedde på Skoghall i oktober är på väg att klaras upp. Utan att berätta för mycket vet vi idag är att de inblandade kände till varandra innan rånet. Det har också krossats rutor på Mörmoskolan. Det ser ut som någon har skjutit på fönstren med hagelgevär. Det är bara ytterfönstren som blivit skadade och man har hittat hagel i fönstrenkarmarna. Är det någon som vet något om detta får ni gärna höra av er till mig. Men som vanligt är det mest småbrott här på Hammarö. Det har förekommit någon dieselstöld, stöld av cyklar och andra ringa stölder. Relativt lugnt alltså. 

För er båtägare har jag tidigare nämnt hur viktigt det är att se till sina båtar även när de ligger uppe på land. Larmtjänst har berättat att i år har det stulits båtmotorer för någonstans mellan 200-250 miljoner kronor sett över hela landet. Och året är inte slut än. Så gör vad ni kan för att försvåra för de som vill ta era saker. Sätt lås på båt och båtkärra, plocka gärna bort motorn och förvara den på annan plats. 

Och tills vi hörs igen…

BE CAREFUL OUT THERE!

Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.