Guld till Skoghalls innebandydamer

Text och foto: KRISTINA

Skoghalls innebandydamers kvalmatch 14 april drog rekordpublik. Hela 815 personer såg matchen i Hammarö Arena, vilket är rekord i Värmland på damsidan.

Skoghalls Innebandydamer har för första gången gått upp i Svenska Superligan (SSL), den högsta ligan. Detta efter hårt och mycket fokuserat arbete.

– Det föddes en idé när vi plockade in Jonas Kruse och Markus Linryd som ansvariga tränare. Vi kände att det fanns en möjlighet att ta laget hela vägen. Vi tittade över hela organisationen och gjorde ett målmedvetet arbete och det kanske gick lite fortare än vi hade trott, berättar Björn Haevaker, ordförande i Skoghalls IBK. 

Målet sattes för ungefär två år sedan. Det föddes som en idé när de såg potentialen i laget. 

– Vi bestämde oss för att göra en målmedveten satsning med tränare, fysträning, upplägg och professionalitet runt laget, berättar Haevaker. 

– Lennart Augustsson, en mental tränare, har varit med i denna satsning, vilket har varit klockrent. Han har pratat om hur och varför man sätter upp mål, hur vi ska tänka och hur hjärnan fungerar. Ett stort stöd för både spelarna och oss tränare, berättar Jonas Kruse, marknadschef och tränare. 

För att nå målet behövde de även specialkompetens. Men de behövde inte leta speciellt mycket, många hade ett stort intresse och ville vara med på tåget.

– En stor del i framgången är nog vår trivsel och lagsamman-hållning, vilket har spridit sig. Många har koll på att vi har en grym lagsammanhållning i Skoghall, och kryddat med vår satsning att gå upp i SSL blev laget väldigt intressant, berättar Markus Linryd, tränare. 

Det har varit en tuff serie att ta sig igenom. Först skulle de bli topp två, efter det följde en play off-serie i två omgångar där bäst av tre matcher gällde för att gå upp i SSL. 

– Vi lyckades redan första året, och det känns ju fantastiskt roligt för en så liten kommun, fortsätter Haevaker. 

Nyförvärven Tilda Flodell, Matilda Jansson, Meja Holgersson och Lisa Haglund har lyft hela laget. Tilda, Lisa och Meja kom från SSL-lag och hade med sig mycket erfarenhet. Supertalangen Mathilda fick tillbaka glädjen i sitt spel och vann skytteligan överlägset i serien. Och många av de tidigare spelarna har tagit stora kliv uppåt. 

– Det är en härlig kombination som ger en helhet, säger Linryd.

Tjejerna i damlaget är mellan 16 och 26 år. En lovande -03:a har fått ett kontrakt med damerna till årets säsong. 

– Det tar en till två säsonger innan man har etablerat sig, så de måste ha ett fantastiskt tålamod. Och vi måste förvalta våra egna, de skapar atmosfär och lockar hit publiken. Samtidigt som vi måste erkänna att om vi ska klara av att hålla oss kvar i SSL behöver vi ha stjärnorna också, det går inte att bara leva på egen talang, säger Haevaker. 

– Grundidén är att vi ska behålla det lag vi har nu. Och kanske behöver vi krydda med några riktigt bra spetsspelare. Men marknaden är väldigt tuff på den här nivån, det är inte lätt att få tag i rätt spelare, berättar Kruse. 

Just nu har damlaget uppehåll i träningen, för att i juni smyga igång med tre gemensamma fyspass i veckan plus två egna pass. I början av augusti ökas träningsnivån till tre innebandypass och ett fyspass. 

I september drar SSL igång, och pågår till april 2020. För första gången sedan 2002/2003 har Värmland två damlag i högsta serien. Matcherna kommer sändas på webben och några kommer även visas på tv.

Hela guldtruppen med spelare och ledare firades 17 april utanför Kvantum.

Det är det här laget som gjorde det! Jonas Kruse visar lagbilden.

Det är den här ledartrion som lett damerna till den stora framgången.

Jonas Kruse, Björn Haevaker och Markus Linryd vid spelarnas ingång

från omklädningsrummet in till  Hammarö Arena.

 

Job: 201819-Idrott-NWT-Skoghalls IBK senior
Group: Dam A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.