Habo säljer höghus

Hammaröbostäder säljer nu de båda höghusen med adress Tallvägen 4 och 6.

Köpesumman på 98 miljoner kronor ska investeras i bolagets nyproduktioner.

Det var i augusti 2014 som HammaröNytt för första gången berättade om planerna att sälja de båda husen. Önskemålet kom från de boende. Ägaren Hammaröbostäder gav då sitt medgivande, med förbehållet att samtliga boende skulle kunna bo kvar.

– Det är totalt 58 lägenheter i husen. Än så länge har fem till tio personer sagts sig vilja bli hyresgäster, men det är inte formellt beslutat än, berättar Leif Mörk, styrelsemedlem i bostadsföreningen Hammarö Sjöstad som ska ta över ägandet.

Cirka hälften av köpesumman, 50 miljoner kronor, står bostadsrättsföreningen för via banklån. Resterande delas upp mellan de kommande bostadsrättsinnehavarna som var och en ansvarar för sin egen finansiering.

– Fördelningen görs efter samma lägesfaktorer som används idag, lägenheterna högst upp i husen är exempelvis lite dyrare.

Tanken var ursprungligen att lägenheterna i de både husen skulle upplåtas som hyresrätter. När regeringen tog bort ränte- och investeringsbidragen vid årsskiftet 2007/2008 ändrade Hammaröbostäder upplåtelseformen till kooperativa hyresrätter vilket innebär en viss kontantinsats som betalas tillbaka – utan uppräkning – när hyresrättsinnehavaren flyttar.

– De pengarna får nu alla tillbaka, det vill säga även de som blir hyresgäster.

Från föreningens sida har det mesta varit klart sedan det första, muntliga klartecknet från Hammaröbostäder i fjol våras.

– Det visade sig vara krångligare än man trott att sälja husen. Tydligen har det inte gjorts något liknande försäljning i Sverige, och det krävdes också fler beslut på kommunnivå, förklarar Leif Mörk.

 

Namnet på den ny bostadsrättsföreningen är Hammarö Sjöstad. Men det finns ingen koppling med skylten vid Lillängsvägen, betonar Leif Mörk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.