Håll ledningscentralen öppen

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: HÅKAN

Det vi fokuserar på nu är våra ungdomar inför kommande högtider. Tillsammans med Hammarö kommun och andra lokala aktörer planerar vi det arbetet.

Kanske är det så att vi faktiskt kan tacka Covid-19 för att en del av den organiserade brottsligheten som kommer med våren har minskat. Det blir svårare för de ligor som brukar härja här att ta sig in i landet. Det märks på att vi idag knappt har några stulna båtar, båtmotorer eller bildelar till exklusivare bilar som försvunnit. Inte heller har vi fått hit de gäng hantverkare som brukar ge sig till känna så här års. Än, kanske jag ska tillägga. Man vet ju inte hur det blir när fler och fler blir vaccinerade. Läget kan ju ändras då.

Något jag däremot är lite bekymrad över är den tid vi går till mötes nu med våra ungdomar som vi över lag upplever en ökad oro kring. Det är skolavslutningar och studentfirande och det, förhoppningsvis, fina vädret lockar till utomhushäng. I och med detta ökar också intaget av alkohol för många av ungdomarna. Även om de inte får sprit hemma så lyckas de nästan alltid få tag i det om de vill. Och nu har vi märkt en ökning av konsumtionen av hembränt. 

Nu måste jag än en gång be dig som förälder att hålla koll på telningen! Fråga, fråga, fråga. Vart ska du? Med vem eller vilka? Dubbelkolla svaren. Ska hen verkligen hem till XX? Ofta är det ju så att när ungdomarna festar så festar även de vuxna där hemma. Tänk då på att någon vuxen håller sig nykter. Det händer allt för ofta att de här ungarna, som ju har dålig erfarenhet av alkohol, behöver bli hämtade ganska omgående. Det är också bra om ungdomarna har det förtroendet för sina föräldrar att de kan ringa hem om det blir lite galet. Det är det jag menar med att ha ledningscentralen öppen. Och vill de inte ringa hem så behövs en reservplan. Trygghetsvandrarna kan vara en sådan. Eller kompisens föräldrar. Bara någon finns där om det inte blir riktigt som det var tänkt. Och ni ungdomar! Håll koll på varandra. Tveka inte att ringa någon vuxen när det kör ihop sig.

Därhemma på tomten har gräsmattan börjat skjuta i höjden. Det är nästan så jag börjar bli orolig att min kära robotgräsklippare inte ska orka med den. Men skulle det bli så att den bara lägger av får jag väl se det positiva i det hela. Då får jag nämligen lite motion och kan bli lite solbränd under tiden. Bättre kan det väl knappast bli.

TA HAND OM VARANDRA!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.