Hammarö bäst i Sverige!

Text:KRISTINA  Foto: CHRISTINE HOLM

 Hammarö är bäst i Sverige när det kommer till antalet aktiva barn och ungdomar i föreningar.  

SVT har gjort en kartläggning om andelen barn och ungdomar som är aktiva i idrottsföreningar. Och siffrorna sjunker i landet över lag. I Sverige är nästan 64 % av ungdomarna aktiva i en idrottsförening. Hammarö har högst andel aktiva i Sverige, hela 84,8 %.

– Resultatet ser ut som det gör för att vi har ett rikt och aktivt föreningsliv med många ideella ledare. Och både Riksidrottsförbundets och våra egna siffror visar att vi har en högre andel aktiva tjejer än i övriga landet, berättar Anna Bengtsson, fritidskonsulent i Hammarö kommun.

Hammarö kommun arbetar även med projektet SAMSYN, där idrotts-föreningar samverkar för att bland annat undvika krockar vid säsongs-övergångar. 

– Detta för att så många som möjligt ska kunna hålla på med flera idrotter och inte tvingas välja i unga år, plus att öka kontakten mellan idrotterna på ön så att man har barnet i fokus, berättar Anna vidare. 

Kartläggningen gjordes utifrån Riksidrottsförbundets statistik för andelen barn och ungdomar i åldern 7-20 år som 2017 var aktiva i en idrotts-förening. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.