Hammarö Fight Club

Text och foto: KRISTINA

I januari öppnade ett privat gym på Nolgård. Där samsas det folk i alla åldrar som vill ha en rolig motionsform, boxare i olika nivåer, barn och elitsatsande MMA-killar. Kampsport är den gemensamma nämnaren.

När man fyller gubbe (40 år enligt Gudjon Sigmarsson) är det viktigt att hitta en träningsform man gillar. Gudjon och hans vän Anders Sohlberg började köra thaiboxning med en duktig Muay Thai fighter för några år sedan, vilket de tyckte var fantastiskt roligt. Detta spred sig bland kompisarna och till slut var de ett gäng på tio gubbar som tränade regelbundet. Men när Corona kom stängde klubben ner och de fick börja träna utomhus. Då kom Gudjon på idén om att bygga ett hemmagym eller hyra en lokal så de kunde fortsätta träna tillsammans.    

Han hittade en ledig lokal på Nolgård hos Bröderna Wingefors och entreprenören Gudjon började planera.

– Jag ringde runt till de jag känner som är bland de bästa inom sin sport. Brottaren Jessica Rundh, boxaren Anders Wiklund och före detta MMA-proffset Andreas Lindblad är eldsjälar med gedigen kunskap, och dessutom är alla hammaröbor. De ville jag ha med mig i det här, berättar Gudjon.

Coronan har påverkat de befintliga gymmen mycket, vilket inte varit positivt varken för de som vill satsa på sin sport eller endast motionera. Så det var inte svårt att få med sig proffsen.

– På mitt gym fick vi vara max sex stycken och bara träna två gånger i veckan. Det gjorde att jag blev väldigt splittrad, berättar Andreas Lindblad som inte var sen att hänga på. 

Fastighetsägaren köpte idén om att bygga ett privat gym och gubbarna kunde börja träna thaiboxning igen. 

– Vi tränar i 90 minuter tre dagar i veckan. En variation av cirkelträning för thaiboxning. Lite som Crossfit fast med fokus på självförsvar. Det är otroligt roligt och en jättebra motionsform, berättar Gudjon.

Andreas Lindblad tränar ungdomar i MMA. Detta är ingen motionsgrupp, han har handplockat elitsatsande killar som har potential och är riktigt hungriga. 

Andreas Lindblad

– Det finns ett antal unga killar som vill träna professionellt och är villiga att komma någonstans inom sporten. Nu kan jag vägleda dem att nå dit de vill, berättar Andreas som själv tävlat professionellt i många år och har rätt kontakter för att hjälpa andra upp. 

Förutom att träna elitsatsande MMA-killar håller Andreas även en kurs i självförsvar, just nu för ordningsvakter. Han arbetar själv som ordningsvakt och vet vilka situationer de kan hamna i och hur lite utbildning i självförsvar ordningsvakter fått med sig. 

– Det är väldigt sällan vi måste ingripa, men när det väl händer är det viktigt att veta hur man ska bete sig så det inte går illa, berättar Andreas.

Tillsammans med Jessica har Andreas även en grupp i fightfys. Där är det mycket kroppsövningar med slag, sparkar och knän samt lite brottning.

Pelle Forsman, en av killarna i Andreas grupp som satsar seriöst på MMA, håller i gruppen MMA Kids som tränar två gånger i veckan. 

Pelle Forsman med några av MMA Kidsen.

– Jag tycker det är kul och jag är ju här nästan jämt ändå. Och när man ska visa och förklara olika tekniker för andra måste man verkligen tänka till själv, vad syftet är och varför man gör på vissa vis, så det är utvecklande för mig också, berättar Pelle.

Anders Wiklund har tränat och tävlat i boxning i många år. Han har även genomfört tränarutbildning i Svenska boxningsförbundet och hållit i egna grupper sedan dess. Han tycker det är en sport som är underskattad och lite oupptäckt.

– Många har förutfattade meningar om att boxning är hårt, smutsigt och bara för en viss sorts människor. Så är det inte, det är fördomar jag vill bryta, berättar Anders. 

Gänget som Anders tränar är på olika nivå. Som det ser ut nu kan han träna både nybörjare och erfarna boxare samtidigt, men blir det en större grupp kommer de delas upp. 

Anders Wiklund i förgrunden

På gymmet är de noga med att följa restriktionerna. De får vara maximalt 16 personer i lokalen men de har själva satt ett maxtak på tio för att vara på den säkra sidan. Och de har gott om tid mellan varje pass så de hinner desinficera alla ytor från golv till tak samt den fasta utrustningen. Alla har med sin egen utrustning och kommer bara om de är symptomfria. 

– Tanken är att vi ska kunna träna var som helst men det är skönt att ha tillgång till en lokal vi kan vara i när vädret är som stökigast, berättar Gudjon.

Kampsport är bra för alla människor. Det stärker inte bara kroppen utan även den mentala tryggheten. Om man blir utsatt för något så reagerar man inte med panik eller fryser, vilket är vanligt. Just nu har de en liten grupp tonårstjejer som tränar just praktiskt självförsvar blandat med fys.

– Alla grupperna drivs i PT-form med små grupper i den anpassade lokalen och vi gör detta helt ideellt. Men vi kan lika gärna hålla passen utomhus eller i någons trädgård, säger Anders och ler nöjt

– Vi är inget offentligt gym, har inga omklädningsrum och sånt. Och vi vill inte konkurrera med de fina kampsportsföreningar som finns i trakten utan vara ett komplement och ett bra första steg in i denna underbara värld. Och för den elitsatsande talangen som vill dedikera sig till 100 % åt sin passion, säger Andreas.

 – Vi hoppas att det här slår väl ut och vi kan öppna ett offentligt gym så ledarna kan göra detta på heltid. Anders, Jessica och Andreas är ju proffs. Sen finns jag och mina gubbar här som också kan en hel del runt företagande. Är man intresserad av någon form av kampsportsrelaterad träning själv eller i grupp är det bara att höra av sig till någon av oss via vår instagramsida, avslutar Gudjon.

2 thoughts on “Hammarö Fight Club

  1. Äntligen en seriös klubb och Viklund är duktig
    Efter hans Steg-1utbildnig blev ännu bättre
    Såg skillnaden på honom före och efter utbildningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.