Hammarö HC – en pigg 40-åring

Jonas Höglund och Leif Söder
Jonas Höglund och Leif Söder

Söndagen den 18 november firade Hammarö HC 40 år och bjöd på både jubileumsmatch och A-lagsmatch. Omkring 1 500 personer dök upp för att fira 40-åringen och hockeyföreningens ordförande Lars Christensen var nöjd med dagen.

– Vi har inte haft så här många besökare på en hockeymatch på 15 år, säger han.

Och det var fullsatt under båda matcherna. Jubileumsmatchen som inledde firandet spelades mellan Hammarö Allstars och Team 72, det senare Hammarö HC:s hittills mest framgångsrika lag.

– Det finns en massa profiler från -72-laget, säger Lars Christensen. Bland annat Jonas Höglund som är den enda NHL-spelare som har kommit från HHC. I Allstarslaget har vi Emma Myrén, hon är 14 år och amerikanska collagelag ha redan ögonen på henne och vill ha över henne till USA. Vi har också Oskar Bäck som är föreningens allra största talang

Det var i slutändan Allstarslaget som tog hem segern med 7-2, men Jonas Höglund var nöjd ändå.

– Det var en bra match, säger han. Det var roligt att spela och det kunde nog ha gått åt vilket håll som helst, men segern var helt rättvist.

Han spelade själv i HHC tills han var 15 år gammal och han tycker att föreningen gör ett väldigt bra jobb.

– Vi i 72-laget spelade ihop från att vi var knattar upp till 15 års-åldern, säger han. Jag har bara gott att säga om klubben, det är en oerhört välskött förening. Och det är kul att det är en så stor uppslutning i dag, det är kul för A-laget.

Med på dagen var också Leif Söder som gjorde Hammarö HC:s allra första mål i en match mot Kristinehamn 1972.

– Vi vann med 6-5, säger han. Det var vår första seriematch och det här är jag väldigt stolt över.

Leif berättar att klubben började som Skoghalls IF, vilket blev IFK Skoghall och sedan HHC när hockeyklubben bildade en egen förening 1972.

– Själv spelade jag till -77, men då gav jag mig när de började med den där konstiga träningen, intervallträning, säger han.

Lars Christensen tror på en ljus framtid för Hammarö HC och han berättar att de precis har startat ett hockeyfritids.

– Vi lever ju i en ungdomskommun, säger han. Vi har 300 barn som spelar och nästan 1 000 personer som är engagerade i klubben.

Han säger också att det inte finns något lag i Värmland som har haft så många spelare i Färjestad BK samtidigt. Framgångarna i FBK tillskriver han HHC:s plantskola.

– Där vill vi ha en bredd, alla ska var med. Men vi ska också skola duktiga spelare, både killar och tjejer. Vi har en eller två tjejer i varje årskull och vi tog på oss att anordna den första nationella Nordic girl power camp, ett utvecklingsläger för tjejer.

40 års-dagen blev som sagt en lyckad tillställning och avslutades med en A-lagsmatch mot Grums. Hemmalaget vann med 4-2 och placerade sig därmed trea i tabellen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.