Hammarö i fokus

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

De båda konstnärerna Monica Eliasson och Karin Friman arbetade båda två, helt ovetande om varandra, på konst med gamla Hammarö i fokus.  Resultatet kunde ses i en gemensam utställning på Galleri KIKA, Konst i Karlstad, under hösten. Karin med ”Ödehus och natur” och Monica med ”Tidslinje”.

Vanligtvis jobbar Monica med  emalj. Det är en teknisk process där hon producerar materialet från grunden. Hon köper plåt som hon först klipper till och gör ren. Sen ska den med hjälp av tryckluft blåsas på med grundfärg, både på fram- och baksida och sedan brännas. Först däräfter kan motivet börja ta form. Färg sprutas på och bränns flera gånger för att Monica ska få exakt det hon är ute efter. 

– Men man kan inte lägga på hur många lager som helst, till slut bränns färgen upp, berättar Monica.
Men när Monica Elisasson hittade en bild från 30-talet, av sin pappa och sin ingifta morbror Sixten vid första bussen som gick på Hammarö i ett gammalt fotoalbum, kom hon ihåg det gamla bussätet som stod vid stugan, och idén om installationen ”En svunnen tid” föddes. 

– Jag tog hem soffan som jag tycker är fantastiskt vacker, rostig som den är, skrattar Monica. Bilden förstorades utan någon som helst bildbehandling. Ju äldre jag blir, desto mer intresserad av mina rötter blir jag. Och att få möjlighet att lyfta det och släppa det perfektionistiska känns väldigt befriande, berättar Monica. 

Karin Friman arbetar vanligtvis med abstrakta motiv, och jobbar i akvarell, olja och tempera men också gjort skulpturer i brons med mera. Sedan 1976 har Karin släppt ut sin kreativa ådra på duken. Akvarellen är favoriten, för den är svårast. 

– Det tar ett helt liv att lära sig måla akvarell, berättar Karin.

Två fallfärdiga ödehus fångade Karins intresse. Hon följde förfallet under många år och bestämde sig till slut för att föreviga dem.

– Jag avskyr att bli gammal. Det känns, precis som en gammal lada, att man börjar rasa ihop. Därför var det lite roligt att göra de här tavlorna, skrattar Karin. 

 Närmast ser vi en av ladorna i Karin Frimans utställning ”Ödehus”.

 

 

 

Karin Friman.

 

 

Monica Eliasson.

 

Monica pekar ut Sixten.

 

 

Delar av Karin Frimans utställning ”Ödehus”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.