Hammarö Rotaryförening stöder tandvård i Tanzania


Hammarö Rotaryförening har i samverkan med Karlstad universitet bekostat ett projekt med syfte att rusta upp en tandvårdsklinik i byn Nkinga i Tanzania. Projektet, som kallas Tandhälsovård Nkinga, påbörjades under våren 2010 och nu har man presenterat resultaten.

– Man säger att det är den finaste kliniken i landet, säger Nina Sundberg, universitetsadjunkt i oral hälsa vid Karlstad Universitet, som gjort en uppföljning av projektet.

 

Nkinga är ett samhälle med omkring 10 000 invånare och ligger i nordöstra Tanzania. Sedan 70 år tillbaka finns där Nkinga Mission Hospital, en allmänmedecinsk klinik som byggdes upp av det svenska missionärsparet Erland och Ester Jonsson. I anslutning till sjukhuset finns även den tandvårdsklinik som Hammarö Rotaryklubb nu har bekostat renoveringen av. Projektet inleddes efter att Margot Rolandsson, universitetslektor vid Karlstads Universitet och president i Hammarö Rotaryklubb, besökt verksamheten i Nkinga för att se över möjligheterna till ett projekt för Rotary.

– Efter besöket stod det klart att det fanns behov av samverkan mellan Nkinga Hospital och Karlstads Universitet tillika Hammarö Rotaryklubb i form av information, utbildning och praktiska åtgärder inom området tandhälsovård, skriver hon i en projektsammanfattning.

Hon skriver också att projektets inriktning har stöd av bland annat WHO (Världshälsoorganisationen) som uttalat sig om att munsjukdomar är ett stort folkhälsoproblem världen över och framför allt i afrikanska länder. Tanzanias regering har även uttalat sig om att det finns ett stort behov av att förbättra munhälsan i landet och introducera förebyggande åtgärder. Målet med projektet var att kunna skapa arbetsytor för att kunna hålla isär rent och orent gods och därmed skapa hållbara hygienrutiner på tandvårdskliniken.

 

Nina Sundberg och Margaretha Olsson, båda universitetsadjunkter i oral hälsa vid Karlstad Universitet, besökte Nkinga för att göra en uppföljning och presenterade resultatet under Hammarö Rotaryklubbs 850:e möte.

– Det är akuttandvård som man jobbar med mest i Nkinga, men man vill kunna arbeta preventivt dagligen, säger Nina Sundberg. Det finns få tandläkare i landet och det är svårt att rekrytera, det finns ingen volym på utbildningen.

Kliniken var i behov av bänk- och skåpinredning för att minimera riskerna för infektionssjukdomar, särskilt då Tanzania har ett stort antal HIV-smittade patienter, och Nina Sundberg berättar att det är här som Hammarö Rotaryklubb har varit till hjälp.

– Att överhuvudtaget få en klinik inredd är svårt och det är inte enkelt att hålla hygienen, säger hon. Det finns brister i hygienkedjan vilket är en fara även för volontärer. Man jobbar med blod och det finns många HIV-smittade och desinfektionsmedel är en bristvara.

Pengarna från Rotary har gått till Ikea-möbler som fraktats ner till Tanzania per långtradare. Nu är man målet att man ska kunna fortsätta samarbetet med kliniken.

– Målsättningen är att studenter och lärare ska kunna fortsätta att åka dit, säger Nina Sundberg.

One thought on “Hammarö Rotaryförening stöder tandvård i Tanzania”

  1. Hej!
    Jag heter Malin och ska i januari åka till Nkinga i Tanzania som volontär på tandkliniken där. Jag åker via pmu och Sida, men då deras Praktikantplatser redan var fyllda,var det bara möjligt för mig att åka om jag bekostas resan själv.
    Därför försöker jag nu hitta organisationer som skulle kunna tänka sig att bidra med en ekonomisk summa. Skulle ni vilja det?

    Mvh malin Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.