Hammarö spar på energin

Hammaröbostäder satte som mål att sänka sin energianvändning med 20 procent.

Åtta år senare är man nere på 27 procent. Och siffran fortsätter att sjunka.

Totalt har Hammarobostäder investerat 5,5 miljoner kronor under de senaste åren. Pengarna har bland annat använts till att köpa in nya, mer energieffektiva fläktar, värmepumpar och ventilationssystem.

– På bland annat Björkebo och Björkhagen kan vi nu återvinna upp 80-85 procent av värmen i luften som ventileras ut. De gamla värmeväxlarna klarade bara av 40-50 procent, förklarar Peter Persson, energikonsult vid HSB Värmland som sedan år 2011 har lett arbetet för Hammaröbostäders räkning inom såväl drift som energieffektivisering.

En miljon kronor har gått till att köpa in och installera datoriserade styrsystem för värme och ventilation. 600 000 kronor har gått åt till injustering av värmesystem.

– I vissa hus fanns det en väldigt stor variation på temperatur. Det ledde till att man i vissa lägenheter öppnade fönster och vädrade ut värmen och på andra håll att man stängde igen ventiler och vred upp termostaterna.

En sidoeffekt är att antalet felanmälningar har minskat.

– Det innebär givetvis också kostnadsbesparing, men det har vi inte räknat med i de här siffrorna, säger Jan Barthelsson, vd vid Hammaröbostäder.

Inte heller har den pågående ROT-renoveringen av husen på Lillängen räknats med.

– Det ska bli spännande att se hur det påverkar energianvändningen, säger Jan Barthelsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.