Hammaröborna kan få välja hemtjänstleverantör

Den blågröna majoriteten på Hammarö har enats om att införa Lag om valfrihetssystem (LOV) i kommunen. Till en början ska personer med hemtjänst kunna välja vem som ska utföra tjänsterna.
– Det här är tänkt att träda i kraft under första kvartalet 2014, säger kommunalrådet Charlie Weimers (KD).

Lagen om valfrihetssystem kan nu komma att införas på Hammarö, vilket innebär att man öppnar upp för privata aktörer inom hemtjänstverksamheten i kommunen. Enligt Weimers har LOV gett positiva resultat i andra kommuner.
– Staten har sett att de äldre är väldigt nöjda med det här och det väger väldigt tungt för oss, säger han. Vi tror att det här är något som kommer att gynna nytänket och leda till ökad effektivitet och kvalitet. De som är nöjda med kommunal hemtjänst kommer kunna fortsätta att ha det, men man kommer att kunna välja och välja bort.
En undersökning som gjorts bland Hammarös äldre, på uppdrag av socialförvaltningen, visar att en majoritet är positiva till privat hemtjänst.
– 42 procent tycker det är positivt, 22 procent negativt och resten vet inte, säger Weimers. Och det visar ju också att vi har ett informationsarbete att göra under 2013.
Han säger också att man i dagsläget har minst tre intresserade företag
Beslut i frågan kommer att tas i kommunfullmäktige den 17 december. Socialdemokraterna har reserverat sig mot förslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.