Hammarökonst på vårsalongen – Vi träffar Monica Eliasson

Värmlands konstförenings vårsalong på konsthallen i Skoghalls bibliotek kan avnjutas till och med den 11 maj.

Utställningens lokala bidrag, ett verk i tre delar (en så kallad triptyk) i emalj, har skapats av Monica Eliasson och bär ett tydligt hammarötema.

Monica Eliassons konstnärsbana började redan i 13-14-årsåldern i hemorten Åmål.

– Jag och en jämnårig väninna gick med i Åmåls konstklubb, de flesta var äldre. Jag hade inte råd med färger så jag fick färgpigment som jag sedan blandade med linolja.

Sedan följde studier vid Stenebyskolan i Dals Långed (skolan har en väldig status idag men så var det inte då, förklarar Monica) där fokuset låg på silversmide och kopparplåtsemalj.

– Samtidigt fick man en utbildning till terapeut, motsvarande arbetsterapeut idag, men jag har mest arbetat med konsten.

Efter hand byttes kopparplåten ut mot en speciell kolfattig stålplåt, gärna rostfri sådan. Och med det grundmaterialet arbetar hon än idag.

– Jag jobbar helt från grunden, jag kapar, slipar, polerar, grundar och behandlar, berättar hon och erkänner utan omsvep att det stundtals är ett både tungt och svårarbetat hantverk, och att en del av färgerna kan vara ganska giftiga.

En liten del av arbetet, främst svetsningen i den mån det krävs, görs av maken Jan.

– Jag vill helst inte vara i beroende av någon, men just svetsningen klarar jag inte av, plåten jag arbetar med är så tunn att jag skulle bränna igenom den hela tiden. Stålplåten är ett väldigt stönigt material, men som tur är, är jag också väldigt stönig, berättar hon.

För att lyckas med emaljen krävs såväl erfarenhet som tålamod. Samt förmågan att lägga av i tid.

– En emaljyta tål inte hur många bränningar som helst.

Genom åren har de flesta bränningarna skett i den egna, lilla ugnen som Monica Eliasson köpte i början av 1970-talet.

– Den är egentligen byggd för att bränna formar till mynt, det passar mig perfekt eftersom jag inte har nytta av en höjd inuti.

Inspirationen kommer mycket från geometriska former och lek med perspektiv (trompe l’œil). Det går också avläsa en stor portion humor i vissa av verken. På en av väggarna i vardagsrummet hänger en emalj föreställande ett hus där former och ett synbart djup gör att väggarna är minst sagt svårplacerade. I utställningslokalen: En emalj, på stolpe, med temat ”vatten” föreställande en variant på varningsskylt där en folkvagnsbubbla far ner över en kajkant.

Exakt vad Monica Eliassons bidrag till utställningen i biblioteket består i låter vi vara en överraskning. Övriga utställare är Tova Fransson, Helena Bengtsson, Jonas Holmström, Malin Persson, Karin Lööf, Mia Tinglöf, Gunnar Lidén och Jenny Johansson.

monica1

monica2

monica3

monica4

monica5

monica6

omslag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.